Ajaleht: Soomest saadetakse Eestisse üha rohkem toiduabi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi pool sissetulekust kulub inimestel toidule.
Ligi pool sissetulekust kulub inimestel toidule. Foto: Andres Teiss / Postimees

Tavalised soomlased toimetavad Eestisse abipakke, mis lisaks kasutatud riietele sisaldavad üha sagedamini toitu, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Lisaks vanade- ja lastekodudele ning koerte varjupaikadele on hakatud aitama vaeseid lastega peresid. Põhjuseks on 2008. aasta majanduslik surutis, mille tulemusel eestlaste elatustaset tabas jõuline tagasilöök.

Eesti meedia on tõstnud üles lastega perede ja pikalt töötuna olnud inimeste teema. Sealsed poliitikud on aga kõneainet vältinud, kirjutab leht.

Reaalpalk hakkas Eestis suurenema alles eelmise aasta lõpus. «Kui vaadata lastega peresid, siis vajadus on oluliselt suurenenud,» rääkis Hannele Valkeeniemi, kes töötab Mannerheimi Lastekaitseliidu Häme piirkonnas.

Kõnealune piirkond toimetab abipakke Tartu lähiümbrusesse.

Ka Soome-Eesti seltsides on pandud abivajajaid tähele. Kesk-Pohjanmaalt Kokkolast saadetakse abipakke Lõuna-Eestis elavatele lastega peredele. Hämeenlinna Soome-Eesti selts saatis näiteks Tartusse ja Narva 500 kilogrammi kasutatud riideid.

«Aastal 2011 muutus olukord kardinaalselt. Siis hakati küsima toiduabi,» rääkis ajalehele Pentti Survo, kellele Eesti aitamine on igapäevane töö. Survo juhib Lääne-Soomes Noris asuvat idasuunalise humanitaartööga tegelevat organisatsiooni.

Survo eestvedamisel toimetatakse igal nädalal üks abisaadetis Kirde-Eestisse, eelmise aasta lõpus läks neid teele koguni 800. Ühe abikoorma lahti pakkimine võtab aega kaks päeva.

Toit on Eestis võrreldes Soomega kolmandiku võrra odavam, eelmisel aastal kallines see 2010. aastaga võrreldes 6 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles