Barnier: ÜK ei tahtnud arutada mõningaid olulisi küsimusi

Copy
Euroopa Liidu pealäbirääkija Brexiti küsimustes Michel Barnier.
Euroopa Liidu pealäbirääkija Brexiti küsimustes Michel Barnier. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu Brexiti läbirääkija Michel Barnier kritiseeris reedel edusammude puudumist kaubanduskõnelustel Suurbritanniaga. 

«Ausalt öeldes... meie eesmärk saavutada käegakatsutavat edu, see eesmärk on vaid osaliselt saavutatud,» ütles Barnier pressikonverentsil pärast kõneluste viimast etappi. 

«Ühendkuningriik ei tahtnud tõsiselt arutada mõningaid fundamentaalseid küsimusi,» lisas ta. 

Downing Street teatas omakorda, et «ÜK on sisemuses pühendunud kokkuleppele, mille aluseks on vabakaubanduslepe». Samas rõhutati, et teistes küsimustes ollakse EL-iga eri meelt. 

Suurbritannia astus Euroopa Liidust välja 31. jaanuaril ning hetkel üritatakse saavutada kokkulepet blokiga tulevaste suhete kohta. 

London nimetas viimast kõneluste vooru «põhjalikuks ja konstruktiivseks», kuid lisas: «Lõhede ületamisel meie ja EL-i vahel saavutati vähe edu.»

«Paljutõotavat lähenemist» saavutati aga mitmes küsimuses, sealjuures kaupade ja teenuste, energeetika, transpordi ja tuumaenergia koostöös. 

«EL-i pakkumise üksikasjad kaubanduses on kahjuks oluliselt kehvemad hiljutisest pretsedendist vabakaubanduslepetes, mida see on sõlminud teiste suveräänsete riikidega.»

«See vähendab nulltrariifikvoodi soovi praktilisust, mida me mõlemad jagame.»

«Teistes valdkondades on samuti suuri põhimõttelisi erimeelsusi,» lisas Briti valitsus. See hõlmab «võrdset tasandit» konkurentsi vallas. Samuti kritiseeris Briti valitsus EL-i plaani jätta samaks kalandusele seatud kvoodid. 

Järgmine EL-i ja ÜK kõnelustevoor on 11. mail. 

«Loodetavasti saavutatakse tasakaalustatud üleüldine olukord, mis peegeldab poliitilist reaalsust mõlemal poolel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles