Iisraelis avaldasid tuhanded meelt Netanyahu juhitud valitsuse vastu

Copy
Iisraellased hoiavad koroonaviiruse epideemia tõttu vahet valitsusvastasel meeleavaldusel Tel Avivis 25. aprill 2020.
Iisraellased hoiavad koroonaviiruse epideemia tõttu vahet valitsusvastasel meeleavaldusel Tel Avivis 25. aprill 2020. Foto: AP / Scanpix

Iisraelis avaldasid laupäeval tuhanded inimesed meelt ühtsusvalitsuse kokkuleppe vastu, millega jääb võimule korruptsioonis süüdistatud peaminister Benjamin Netanyahu. 

Meeleavaldajad ei taha, et Netanyahu juhiks Iisraeli valitsust, kuni ta on kahtlusalune kuriteos. Protestijate sõnul annab esmaspäevane kokkulepe Netanyahule mõjuvõimu kohtunike ja õigusametnike ametissemääramise üle ning kahjustab demokraatiat. Kokkuleppe eesmärk on päästa Netanyahu oma juriidilistest probleemidest, väidavad kriitikud. 

Netanyahu peaks astuma kohtu ette järgmisel kuul, süüdistatuna pettuses, usalduse kuritarvitamises ja altkäemaksu võtmises. Ta on kõik süüdistused tagasi lükanud. 

Meeleavaldajad kogunesid Tel Avivi Rabini väljakule ning hoidsid teineteisest distantsi vastavalt koroonaviiruse erimeetmetes sätestatud nõuetele. Kaitsemaskides protestijad lehvitasid Iisraeli lippe ja mõistsid Netanyahu korruptsiooni eest hukka. 

Iisraellased Rabini väljakul 25. aprill 2020. 
Iisraellased Rabini väljakul 25. aprill 2020. Foto: AFP / SCANPIX

Netanyahu ja Sinivalge partei liider Benny Gantz allkirjastasid võimujagamisleppe pärast mitu nädalat kestnud kõnelusi

Kokkulepe näeb ette, et tähtsamatele positsioonidele määratud ametnikud peavad saama heakskiidu nii Netanyahu Likudi parteilt kui Sinivalgelt. See tähendab, et Netanyahul on vetoõigus näiteks peaprokuröri valiku suhtes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles