Satelliidifotod näitavad Põhja-Korea liidri rongi viibimist kuurortlinnas (8)

Copy
Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: Reuters / Scanpix.

Tõenäoliselt Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile kuuluv rong asus veel äsja riigi idaosas Wonsani kuurortlinnas, teatas pühapäeval satelliidifotodele tuginedes USA mõttekoda.

Rong seisis Kimi perekonnale reserveeritud jaamas 21. aprillist kuni 23. aprillini, teatas Põhja-Korea uuringutele keskenduva mõttekoja 38North veebikülg. 

38North hoiatas, et see ei näita veel kindlalt Põhja-Korea liidri enda asukohta ega anna ühtegi vihjet tema tervisliku seisundi kohta

«Kuid see annab kaalu teadetele, et Kim viibib riigi idarannikul eliidi rajoonis.»

Kuulujutud Kimi tervise kohta said alguse sellest, et Põhja-Korea liider ei osalenud 15. aprillil riigi rajaja ja oma vanaisa Kim Il-sungi sünniaastapäeva pidustustel.

Põhja-Korea riigimeedia teatas viimasest Kimi osalemisest mõnest üritusest 12. aprillil, kui ta viibis hävituslennukite õppusel. 

Põhja-Korea ülejooksikute väljaanne Daily NK teatas sel nädalal, et Kim läbis varem aprillis südame-veresoonkonna protseduuri, mida ta vajas ahelsuitsetamise, ülekaalulisuse ja kurnatuse tõttu.

Lõuna-Korea telekanal SBS teatas neljapäeval anonüümsust palunud valitsusametnikule viidates, et Kim võis vähemalt neli päeva viibida Wonsanis ja naaseb peatselt avalikkuse ette. 

Aastal 2014 kadus Kim radarilt ligi kuueks nädalaks ning naasis jalutuskepiga. Paar päeva hiljem teatas Lõuna-Korea luureagentuur, et liidrilt eemaldati jalast tsüst. 

Laupäeval püsis Kim avalikkuse vaateväljast eemal, samas kui riigi range kontrolli all olev ajakirjandus keskendus selle relvajõudude asutamise aastapäevale. 

Meedias ei olnud taas sõnagi juttu Kimi tegevusest pärast 12. aprilli, süvendades spekulatsioone, et ta võib olla raskelt haige.

Pyongyangi propaganda seevastu ülistas Korea Rahvaarmee 88. sünnipäeva, mida 25. aprillil tähistatakse. 

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA andis üksikasjaliku ülevaate riigi relvajõudude ajaloost, alates Jaapani vastasest sissiväest, mille rajas praeguse liidri vanaisa Kim Il-sung. Korea oli tollal Jaapani brutaalse koloniaalvõimu all. 

Võimupartei häälekandja Rodong Sinmun rõhutas oma juhtkirjas Kim Jong-uni üleskutset veelgi tugevdada kogu sõjaväe toetust tema juhtimisele. 

Lõuna-Korea staabiülemate ühendkomitee ohvitser ütles laupäeval, et aastapäevaga seoses ei ole Põhjas olnud märgata mingeid ebatavalisi märke.

Uudisteagentuur Reuters on varem teatanud, et Hiina saatis Põhja-Koreasse oma arstide ja ametnike meeskonna Kimi osas nõu andma. Agentuur viitas kolmele informeeritud allikale. 

Delegatsioon, mida juhib Hiina kompartei rahvusvaheliste suhete osakonna kõrge ametnik, lahkus Pekingist neljapäeval. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles