Austraalia käivitas rakenduse koroonakontaktide jälitamiseks

Copy
Rakendus COVIDSafe.
Rakendus COVIDSafe. Foto: Zumapress/Scanpix

Austraalia tuli välja mobiilirakendusega, et saada jälile koroonahaigetega kontaktis olnud inimestele ja tuvastada nii nakkusahelaid; sellest lähtuvat muret privaatsuse pärast on võimud nimetanud põhjendamatuks.

Rakendus COVIDSafe kasutab telefoni bluetoothi signaali, et talletada infot inimeste läbikäimise kohta. Tervishoiuametnikud saavad neile andmetele ligipääsu, kui kasutajal tuvastatakse koroonaviirus.

Austraalia tervishoiujuhi Brendan Murphy sõnul aitab rakendus ametivõimudel kiirendada töömahukat protsessi saada jälile inimestele, kes on olnud kuni 1,5 meetri kaugusel koroonahaigetest.

«See annab meile nimekirja nende inimeste mobiilinumbritest, kel on olnud kontakt selles läheduses 15 minutit või kauem,» lausus ta.

«See võib tähendada, et nendega võetakse ühendust päev või kaks varem kui muidu,» lisas ta.

Austraalias on tuvastatud üle 6700 koroonaviiruse nakkusjuhu, surnud on 83 inimest.

Viimastel nädalatel on haigusjuhtude kasv oluliselt aeglustunud. Laupäeval tuvastati ainult 16 uut nakatumist.

Tervishoiuametnike sõnul lubaks rakenduse laialdane kasutamine liikumis- ja kogunemiskeeldu lõdvendada. Et rakendus oleks tõhus vahend, peaks selle alla laadima umbes pool rahvastikust.

Privaatsusmuresid on üritatud leevendada sellega, et kasutajad saavad end registreerida valenimega ja politseile ei anta andmetele kuritegude uurimiseks ligipääsu. Kõik talletatud info kustutakse 21 päeva järel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles