Segadused ministeeriumis jätsid Soome kõrvale EL-i ühishankest (1)

Copy
Soome sotsiaal- ja tervishoiuminister Aino-Kaisa Pekonen.
Soome sotsiaal- ja tervishoiuminister Aino-Kaisa Pekonen. Foto: Lehtikuva/Scanpix

Soome jäi Euroopa Liidu ühisest isikukaitsevahendite hankest kõrvale segaduste tõttu sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi ametnike vastutusalas, kuid see ei olnud ühegi konkreetse ametniku süü, on öeldud ministeeriumi täna avaldatud raportis. 

Sotsiaal- ja tervishoiuminister Aino-Kaisa Pekonen kommenteeris Twitteris, et juhtunud on lubamatuid kommunikatsioonivigu.

Ilta-Sanomat kirjutas enam kui nädala eest, et Soome on ainus EL-i riik, mis ei osale kaitsevahendite suurte ühishangete pakkumiskutsetes. Soome kõrvalejäämisest on varem kirjutanud ka Tekniikka & Talous.

Raporti kohaselt oletasid ministeeriumi kaks osakonda kumbki, et just teine vastutab ühishankega seotud raamlepinguga liitumise ettevalmistuste eest. Arusaamatus viivitas liitumisprotsessi veebruaris-märtsis ligi nelja nädala võrra. 

Kui asi lõpuks selgus, läksid ettevalmistused 16. märtsil kibekähku käima.

Soome liitus hankemehhanismiga 27. märtsil viimase EL-i riigina, kuid ei pääsenud enam osalema EL-i neljas suures kaitsevahendite hankes. 

Ministeeriumi kõrge ametnik Jaana Koski selgitas, miks minister Pekonen ei olnud teadlik sellest, et Soome esimestes ühishangetes ei saa osaleda. 

Selgituse kohaselt oli ministril jäänud 25. veebruaril peetud mitteametlikul koroonateemalisel koosolekul mulje, et ettevalmistused kulgevad nobedasti. 

«Kuna EL-i hanked ei kuulu ravimeid ja vaktsiine arvestamata minister Pekoneni vastutusalasse, siis ei tutvustatud talle hangete ajakava ei leppega liitumise ajal ega selle järel. Nii ei olnud tal ka põhjust kahtlustada, et Soome ei pääse osalema veel avatud hangetes,» seisab raportis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles