Soul: Põhja-Korea liider on elus ja terve (1)

Copy
Kim Jong-un oma abikaasa Ri Sol-Juga kontsrdil. Foto on illustratiivne.
Kim Jong-un oma abikaasa Ri Sol-Juga kontsrdil. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un on elus ja terve, ütles Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini kõrgeim julgeolekunõunik, tõrjudes Kimi tervisehädasid puudutavaid kuulujutte.

«Meie valitsuse seisukoht on kindel,» lausus Mooni erinõunik riikliku julgeoleku alal Moon Chung-in usutluses uudistekanalile CNN. «Kim Jong-un on elus ja terve.» 

Nõuniku sõnul viibib Kim 13. aprillist saadik riigi idaosas asuvas kuurortlinnas Wonsanis. «Mingeid kahtlasi liikumisi ei ole seni täheldatud,» lisas ta. 

Kuulujutud Kimi tervise kohta said hoogu, kui Põhja-Korea liider ei osalenud 15. aprillil riigi rajaja ja oma vanaisa Kim Il-sungi sünniaastapäeva pidustustel, mida peetakse riigi poliitilise kalendri tähtsaimaks päevaks. 

Kim ei ole avalikkuse ette ilmunud pärast valitseva Töölispartei poliitbüroo kohtumist 11. aprillil. Riigimeedia andmeil inspekteeris ta järgneval päeval veel õhutõrjeüksuse hävituslennukeid.

Kimi puudumine vallandas laviini kinnitamata meediateateid tema seisundi kohta, mille tõepärasuse Lõuna-Korea ametiisikud juba varem kahtluse alla seadsid. 

«Meil ei ole midagi kinnitada ja mingit erilist liikumist Põhja-Koreas ei ole seni märgatud,» ütles Lõuna-Korea presidendikantselei möödunud nädalal tehtud avalduses. 

Põhja-Korea ülejooksikute väljaanne Daily NK väitis eelmisel nädalal anonüümsust palunud allikale viidates, et Kim läbis 12. aprillil südame-veresoonkonna protseduuri, mida ta vajas ahelsuitsetamise, ülekaalulisuse ja kurnatuse tõttu.

Veidi hiljem teatas CNN, et Washington uurib luureandmeid, mille kohaselt on Kim talle tehtud operatsiooni järel tõsises ohus. Uudistekanal viitas seejuures tundmatuks jääda soovinud Ühendriikide ametnikule. 

Põhja-Korea ekspert Andrei Lankov ütles AFP-le, et kõikidesse kuulujuttudesse tasub suhtuda ettevaatlikkusega, aga samas tõdes ta, et Kimi kadumine avalikkuse eest on ebatavaline.

«On mingi põhjus, miks ta pole võimeline avalikkuse ette astuma,» sõnas Lankov.

USA president Donald Trump tõrjus neljapäeval oletusi Kimi tervisehädadest, kuid ei öelnud millal nad viimati ühenduses olid. 

President kritiseeris teiste seas CNNi. «Ma arvan, et see uudis oli valeinfo,» sõnas Trump ajakirjanikele.

Eile kirjutas Põhja-Korea võimupartei häälekandja Rodong Sinmun, et Kim saatis tänukirja töölistele, kes on ametis suurejoonelise Wonsan Kalma turismiprojekti juures. 

Viimastel päevadel on lehes ilmunud mitmeid artikleid Kimi avaldustest või tegemistest, kuid nende juures pole olnud tema pilti. 

Eile avaldas USA mõttekoda 38North satelliidifotod, millelt nähtub, et tõenäoliselt Kimile kuuluv rong seisis veel äsja Wonsanis Kimi perekonnale reserveeritud jaamas.

38North hoiatas, et kuigi see ei näita kindlalt Põhja-Korea liidri enda asukohta ega anna ühtegi vihjet tema tervisliku seisundi kohta, annab see kaalu teadetele, et ta seal viibib. 

Usaldusväärse info saamine isoleeritud Põhja-Koreast on äärmiselt keeruline, eriti kui see puudutab riigi juhtkonda, mis on üks selle rangemalt valvatud saladusi. 

Ka Kimi varasemad puudumised avalikkusest on põhjustanud tema tervist puudutavaid spekulatsioone.

Aastal 2014 kadus Kim silmapiirilt pea kuueks nädalaks ning naasis jalutuskepiga. Paar päeva hiljem teatas Lõuna-Korea luureagentuur, et liidrilt eemaldati jalast tsüst. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles