Malta tõmbab ligi riskifonde

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malta peaminister Lawrence Gonzi.
Malta peaminister Lawrence Gonzi. Foto: SCANPIX

Euroopa väikeriik Malta on muutumas üha populaarsemaks riskifondide registreerimise kohaks.

Novembri alguse seisuga oli Maltas registreeritud üle 500 riskifondi varade mahuga kaheksa miljardit eurot võrrelduna 165 fondiga (varade maht alla viie miljardi euro) 2006. aastal.

Malta näol pole tegemist veel kaugeltki nii populaarse fondide registreerimise kohaga kui Luxembourg, kuhu on registreeritud üle 700 riskifondi ja riskifondifondi, mille varade kogumaht ulatub enam kui 143 miljardi euroni, kuid seal registreeritud riskifondide arv ja maht kasvab kiiresti, kirjutab ajakiri Bloomberg Markets Magazine.

Malta hakkas muutuma populaarseks fondide registreerimise kohaks tänu seadusandlusele. Saareriigile on tulnud kasuks investorite üha kasvav nõudlus suurema läbipaistvuse järele ning riskifondide seas üha kasvav hirm, et Euroopa Liit on muutumas üha vaenulikumaks nende varahaldusfirmade suhtes, kes on registreeritud väljapool piire.

Nii registreerisid 2010. aastal Maltasse üle üheksa varahaldusettevõtet Briti Neitsisaartelt, seitse Kaimani saartelt ja kuus Luxembourgilt. Peale nende on vähemalt tosin Suurbritannia riskifondi viinud Maltale üle osa tegevustest, näiteks raamatupidamise ja investorsuhted.

Maltas juhitavate fondide kogumaht ulatub 80 miljardi euroni.

Malta fonditööstus on kasvanud nii kiiresti, et 414 000 elanikuga riigi peaminister Lawrence Gonzi muretseb, kas neil jätkub piisavalt nii raamatupidajaid kui ka finantsanalüütikuid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles