FOTOD ⟩ Maskinappuse lahendab loomingulisus

Postimees
Copy
Mitmel pool maailmas tuleb maskipuuduse tõttu olla loominguline.
Mitmel pool maailmas tuleb maskipuuduse tõttu olla loominguline. Foto: twitter

Kogu maailmas peavad inimesed harjuma uue reaalsusega, milleks on enda turvalisuse huvides näomaski kandmine. Paraku on valitseb kõikjal maskide nappus, mistõttu heidavad inimesed kõrvale valehäbi ja asuvad maske käepärastest vahenditest valmistama.

Kuna mitmed riigid on muutnud avalikus kohas näo katmise kohustuslikuks, tuleb inimestel maskide nappusest hoolimata leida loominguline viis enda kaitsmiseks. Olgu selleks siis näo ette asetatavad banaanilehed või rinnahoidjad, peaasi, et see teeb ära oma töö viiruse leviku pidurdamisel.

Täiesti tavaliseks on muutunud see, et inimesed õmblevad endale ja oma lähedastele ise kodus näomaske. Nii asusid õmblusmasinate taha ka šiiamoslemitest naised Indias.

Kui enamasti valmistatakse maske riidest, siis Itaalias õpetab ajakirjanik Barbara Palombelli maski looma hoopis küpsetuspaberist. 

Ent leidub neidki, kes veidi enam aega nõudva meisterdamisega tegeleda ei taha. Üheks selliseks on kahtlemata naine, kes sõitis Suurbritannias ühistranspordis peas suur plastikkarp.

Kuubal aga hakkas üks naine maske valmistama rinnahoidjatest. Kuna riigis on maski kandmine kohustuslik, valitseb tõsine maskipuudus ja maski kandmata võib oodata kuni 65-euro suurune trahv. Rinnahoidjatest maske õmbleva naise sõnul on tegemist suurepärase algmaterjaliga, sest pesu korviosa sobib suurepäraselt nägu katma, samal ajal saab rinnahoidjate paeltest kerge vaevaga kinnitused teha.

Rinnahoidjatest on maske meisterdatud ka Jaapanis.

Hongkongis aga võib näha inimesi, kes ei taha katta vaid oma nina ja suud, vaid kogu näo ning võtnud seetõttu kasutusele plastikpudelid.

Filipiinlased on harjunud ise käepärastest vahenditest maske valmistama, sest maskipuudus valitses riigis ka jaanuaris, kui riigis toimus suur vulkaanipurse. Nii võeti maskina kasutusele mähkmed ja aluspüksid.

Mõned Filipiinide haiglate töötajad aga võtsid enda kaitmiseks kasutusele prügikotid.

Peruu põliselanikud, kelleni ei ole jõudnud valitsuse abi, kaitsevad end banaanilehtedest valmistatud näomaskide abil. Banaanilehed pestakse ja asetatakse seejärel tule kohale, et need muutuksid pehmemaks. Seejärel saab need maskina kasutusele võtta.

«Me kasutame seda, mis meile pandeemia ajal kättesaadav on. Kasutame banaanilehti, et end viiruse eest kaitsta,» ütles uudisteagentuurile AFP Peruu põlielanike esindusorganisatsiooni juht Julio Cusurichi. «Seni pole me valitsuselt abi saanud. Toitu on juba praegu napilt, pole raha õli ega suhkru ostmiseks, ammugi mitte makside jaoks.»

Erinevaid puulehti, paraku aga ka prügi, kasutatakse maskidena Keenias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles