Johnson astus tervenenuna avalikkuse ette

Copy
Suurbritannia peaminister Boris Johnson andis täna esmakordselt pärast Covid-19st paranemist pressikonverentsi.
Suurbritannia peaminister Boris Johnson andis täna esmakordselt pärast Covid-19st paranemist pressikonverentsi. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Scanpix

Suurbritannia peaminister Boris Johnson astus esmakordselt pärast Covid-19 põdemist ja haiglas viibimist avalikkuse ette.

Johnson ütles pressikonverentsil, et Suurbritannias on saabumas Covid-19ga võitlemisel pöördepunkt, aga tema kõnes polnud ühtegi viidet pandeemia tõttu kehtestatud piirangute lõdvendamisele.

«Me tõesti ei saa öelda, kui kiiresti või aeglaselt või millal muutused aset leiavad,» sõnas peaminister. «On selge, et valitsus ütleb sel teemal midagi rohkemat järgnevatel päevadel.»

Seejuures hoiatas Johnson, et piirangute liiga kiire leevendamine võib tuua kaasa haiguspuhangu teise laine.

«Ma tean, et see on raske. Ma tahan majanduse nii kiiresti kui võimalik tööle saada,» ütles Johnson. «Aga ma keeldun viskamast prügikasti Suurbritannia inimeste ohverdusi ja ei riski haiguspuhangu teise lainega.»

Johnson viibis Covid-19 tõttu mitu päeva intensiivravil, talle anti hapnikku, kuid hingamisaparaadi alla teda ei pandud. Peaminister pääses haiglast kahe nädala eest. Oma nakatumisest teatas ta märtsi lõpus. 

Pressikonverentsil vabandas Johnson avalikkuse ees, et oli raskel ajal nii kaua ametikohustustest eemal. 

Suurbritannias on tänase seisuga tuvastatud 154 037 uude koroonaviirusesse nakatunut, Covid-19 tagajärjel on riigis surnud 20 732 inimest.

Johnsoni ravil viibimise ajal sai Suurbritannia valitsus terava kriitika osaliseks, sest surmajuhtumite arv riigis on hoogsalt kasvanud. Suurbritannia on praegu surmajuhtumite arvu poolest maailmas esirinnas.

Samuti kurdavad tervishoiutöötajad endiselt kaitsevarustuse puudumise üle ja riik ei suuda täita varem seatud eesmärki testida aprilli lõpus iga päev vähemalt 100 000 inimest.

Endiselt kritiseeritakse Suurbritannia valitsuse aeglast tegutsemist koroonaviiruse puhangu alguses, mistõttu kehtestati liikumispiirangud teiste riikidega võrreldes suhteliselt hilja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles