VIDEO ⟩ Delfiinid uudistavad inimtühjaks jäänud Bosporuse väina

Copy
Istanbuli elanikke rõõmustab delfiinide nägemine Bosporuse väinas.
Istanbuli elanikke rõõmustab delfiinide nägemine Bosporuse väinas. Foto: YASIN AKGUL/AFP/Scanpix

Laevaliikuse pea täieliku peatumise tõttu rahulikuks jäänud Bosporuse väinas uudistavad sealt müra ja inimeste tõttu muidu eemale hoidnud delfiinid.

Ajal, mil pea kogu maailm on koroonaviiruse pandeemia tõttu kodudesse suletud, saavad loomad uudistada paiku, mis varem on neile aktiivse inimtegevuse tõttu kättesaamatud olnud.

Nii on delfiinid saaste ja helireostuse tõttu Bosporuse väina kõige tihedama liikusega aladest alati eemale hoidnud. Nüüd aga, mil laevaliiklus pea täielikult kadunud, on delfiinid uusi piirkondi avastamas.

«Laevaliikluse ja inimeste liikumise vähenemisel on märkimisväärne mõju,» ütles Istanbuli kalastusühingu juht Erol Orkcu. «Maismaa- ja veeloomad saavad inimeste puudumisel vabaks. See võimaldab neil tulla rannikule lähemale.»

Ühtlasi märkis Orkcu, et delfiinide liikumistrajektoori muutuse taga pole mitte üksnes laevaliikluse hõrenemine, aga ka see, et Bosporuse väina ületavatel sildadel sõidab palju vähem autosid, mis vähendab piirkonnas müra.

Samuti muudab delfiinid julgemaks asjaolu, et rannikult ja sildadelt on kadunud kalamehed.

«Delfiinid tulevad rannikule lähemale, sest kontrollimatutest õngitsejatest lähtuv terror on ajutiselt kadunud,» ütles Orkcu. «Ma nimetan seda terroriks, sest 90 protsenti neist [kalameestest] ei tea mida nad teevad ja nad põhjustavad uskumatut keskkonnakahju.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles