Teherani kohus karistas USA-Iraani kodanikku surmanuhtlusega

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amir Mirzai Hekmati
Amir Mirzai Hekmati Foto: SCANPIX

Teherani kohus mõistis USA-Iraani topeltkodakondsusega Amir Mirzai Hekmati süüdi spioneerimises ja karistas teda surmanuhtlusega.

Kohaliku uudisteagentuuri FARS teatel karistati 28-aastast endist merejalaväelast koostöö pärast vaenlasega ja spioneerimises USA Luure Keskagentuuri (CIA) kasuks, vahendas BBC.

Ametivõimud võtsid Hekmati kinni detsembris. FARSi teatel oli mees tunnistanud kohtus, et omas sidemeid CIAga, kuid tal polnud mingeid kavatsusi kahjustada Iraani.

Hekmati USAs Arizonas elav perekond on rääkinud meediale, et mees sõitis Iraani, et kohtuda oma mõlema vanaemaga ja et ta pole mingi spioon.

Amir Mirzai Hekmati isa Ali Hekmati rääkis, et tema poeg tegutses merejalaväes teenimise ajal araabia keele tõlgina.

Iraani riiklik telekanal näitas detsembri keskel intervjuud, kus Hekmati rääkis CIA antud tööülesannetest ja sellest, et ta pidi imbuma sisse Iraani luureteenistusse.

USA on kinnitanud, et tegemist on valesüüdistusega ja nõudnud Hekmati vabastamist.

Teheran on hoiatanud, et sulgeb liiklusele strateegiliselt tähtsa Hormuzi väina, mille kaudu pääseb Omaani lahelt Pärsia lahele, kui USA ja Euroopa Liit peaks võtma kasutusele täiendavaid sanktsioone.

Läbi Hormuzi väina liigub 20 protsenti maailma naftasaadetistest.

USA kaitseminister Leon Panetta hoiatas eile võimalike aktsioonide eest juhul, kui Iraan peaks kõnealuse väina tõesti sulgema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles