USA on valmis Läänekalda osalist annekteerimist tunnustama

BNS
Copy
Iisraeli sõdur Läänekalda kontrollpunktis.
Iisraeli sõdur Läänekalda kontrollpunktis. Foto: AMMAR AWAD/REUTERS

USA on valmis Läänekalda osalist annekteerimist tunnustama, kuid loodab, et juudiriigi uus ühtsusvalitsus räägib selles osas läbi ka palestiinlastega, edastasid esmaspäeval meediakanalid.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu väljendas pühapäeval veendumust, et ta suudab sel suvel suure osa okupeeritud Läänekaldast annekteerida ja seda toetaks ka USA.

«President Donald Trumpi Lähis-Ida rahuplaan näeb ette Läänekalda juudiasunduste annekteerimist ja strateegilise Jordani oru üleandmist Iisraelile,» märkis Netanyahu Iisraeli toetavate evangeelsete kristlaste veebikohtumisel.

«Ma olen kindel, et mõne kuu pärast hoitakse sellest lubadusest kinni, et me suudame tähistada järjekordset ajaloolist momenti sionismi ajaloos,» ütles peaminister.

Netanyahu koalitsioonilepe tsentristi Benny Gantziga näeb ette, et enne asjaga edasiliikumist konsulteeritakse Washingtoniga.

«Nagu me oleme järjepidevalt selgeks teinud, siis me oleme valmis tunnustama Iisraeli tegevust juudiriigi suveräänsuse laiendamiseks ja Iisraeli seaduse kohaldamist Läänekalda piirkondadele, mida nähakse rahulepingu visioonis ette Iisraeli riigi osana,» ütles välisministeeriumi eestkõneleja.

«Iisraeli valitsus peaks pidama palestiinlastega läbirääkimisi  president Trumpi visioonis esitatud suuniste kohaselt,» lisas kõneisik.

Läänekalda annekteerimine on vastuoluline samm, mis pälviks laialdase rahvusvahelise hukkamõistu ja kustutaks igasuguse lootuse iseseisva Palestiina riigi loomisest juudiriigi kõrvale.

Palestiinlased on lubanud annekteerimise korral kõikidest senistest rahulepetest lahti öelda. Euroopa Liidu välispoliitikajuht on öelnud, et annekteerimine rikuks rahvusvahelist õigust ja blokk oleks sunnitud sellest lähtuvalt ka vastama.

Netanyahu ja tema käremeelsed toetajad tahavad anneksiooni läbi viia kuni Trump veel ametis on. Anneksioon oleks populaarne ka Trumpi evangeelse toetajabaasi seas, mis on oluline USA eelseisvate presidendivalimiste valguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles