Soome apellatsioonikohus mõistis sarikägistaja eluks ajaks vangi

Copy
Soome politseinikud toimetavad kahtlusalust kohtusaali. Foto on illlustratiivne.
Soome politseinikud toimetavad kahtlusalust kohtusaali. Foto on illlustratiivne. Foto: Reuters/ScanPix

Soome sarikägistaja Michael Penttilä mõisteti täna ka apellatsioonikohtus mõrva eest eluks ajaks vangi. 

Varem tehtud vaheotsuses oli Helsingi apellatsioonikohus tõdenud, et Penttilä kägistas 2018. aasta kevadel Helsingis, Kallio linnaosas surnuks 52-aastase naisterahva, kasutades selleks käsi, nahkrihma ja sukkpükse.

Toona ei võtnud kohus veel seisukohta, kas tegemist oli tapmise või mõrvaga.

Teisipäevasel istungil nõustus teise astme kohus ringkonnakohtu otsusega, et Penttilä sooritas mõrva, kuid ei jaganud seisukohta, et tema tegu oli hoolikalt ette kavatsetud.

Penttilä vaimse seisundi uurimisele tuginedes leidis apellatsioonikohus, et Penttilä oli teo sooritamise hetkel süüdiv ja mõistis oma tegude tagajärgi. Seetõttu võib talle määrata ka tavapärase karistuse.

Varem on Penttilä kägistanud surnuks oma ema, ühe 12-aastase tüdruku ning oma naistuttava. Nende kuritegude eest on talle määratud erineva pikkusega vanglakaristusi.

Lisaks tapmistele on ta mõistetud süüdi ka raske vägistamise, vabaduse võtmise ja kolmel korral raskete kehavigastuste tekitamise eest.

Aastal 2018 määras apellatsioonikohus Penttiläle kahe ja poole aasta pikkuse vanglakaristuse raske, elu või tervist ohustava kuriteo kavandamise eest. Kohtu otsuse kohaselt plaanis ta kägistada samas kandis elavat 17-aastast tütarlast. Kohtu andmetel oli eesmärgiks tekitada tüdrukule kehalisi vigastusi, kuid mitte tingimata kasutada surmani viivat vägivalda.

Apellatsioonikohtus tunnistanud eripsühholoog sedastas, et Penttiläl on seksuaalne vajadus, mida ta ei suuda täielikult kontrolli all hoida. Kohus leidis tunnistusele ja varasematele kuritegudele tuginedes, et Penttiläl on tungiv vajadus kägistada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles