Leedukad saavad peagi suuremaid vabadusi nautida

BNS
Copy
Bussi ootavad inimesed Vilniuses. Leedu kavatseb peagi karantiinimeetmeid leevendada.
Bussi ootavad inimesed Vilniuses. Leedu kavatseb peagi karantiinimeetmeid leevendada. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Leedu tervishoiuministeerium tegi ettepaneku leevendada karantiini tingimusi: kodanikel tahetakse lubada riigist lahkuda, valitsuse otsusega taastatakse 10. maist lennuliiklus ja korraldada lubatakse väikesi vabaõhuüritusi.

Samuti tahetakse avada kõik ärid, sealhulgas turud, lubada veeta vaba aega väljas, kui peetakse kinni sotsiaalse distantsi nõudest. Kui välja arvata lendude taastamine, jõustuvad leevendused järgmisest esmaspäevast. Valitsus arutab neid täpsemalt täna. 

Eelnõu kohaselt tühistatakse peagi Leedu kodanike riigist lahkumise keeld. Seni oli see lubatud vaid oma alalisse elu- või töökohta siirdumiseks või rahvusvahelisteks kaubavedudeks. 

10. maist lubatakse taastada lennuliiklus valitsuse valitud marsruudil. 

Samuti lubatakse veeta jõudeaega väljas, kui iga inimese ümber on vähemalt kümme ruutmeetrit vaba ruumi, sh võib mängida golfi, tennist, sõita veesuuskadega, kardiautoga, lasta välitiirudes märki. 

4. maist tahetakse lubada vabaõhuüritused, kui inimesed hoiavad üksteisest vähemalt kahe meetri kaugusele ja iga inimese ümber on vähemalt kümme ruutmeetrit vaba ruumi.

Taastatakse ka plaaniline ravi raviasutustes ja turukaubandus.

Tehakse ettepanek leevendada kaitsevahendite kandmise nõudeid, näiteks väljaspool asulaid, kui 20 m kaugusel ei ole inimesi. Samuti võib autos olla maskita, kui seal on juht ja tema sugulased.

Eile kirjutas The Guardian, et Leedu pealinnast Vilniusest võib peagi saada justkui suur vabaõhukohvik. Nimelt teatas pealinn plaanist eraldada rohkelt avalikku ruumi baaridele ja restoranidele, et need võiksid avada kohvikute väliterrassid. Seejuures eraldatakse kohvikutele ruumi ka vanalinnas ja erinevalt varasematest aastatest, ei tule pandeemia tõttu tõsist majanduslikku kahju kannatanud asutustel välikohvikute avamise eest linnale raha maksta.

Leedus on seni tuvastatud 1344 koroonaviirusesse nakatunut, surmajuhtumeid on 44.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles