EL algatas Poola suhtes uue rikkumismenetluse (1)

Copy
Euroopa Komisjoni asepresident Věra Jourová.
Euroopa Komisjoni asepresident Věra Jourová. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liit algatas täna Poola suhtes uue rikkumismenetluse seoses reformidega, mis Brüsseli hinnangul ohustavad kohtute sõltumatust.

Euroopa Komisjoni teatel on protseduuri eesmärk tagada Poola kohtunike sõltumatus poliitilisest kontrollist.

Täna algatatud menetlus on neljas, mis seotud Poola konservatiivse valitsuse püüetega kehtestada kontroll kohtunike töö ja karjääri üle.

Osa reforme on läbi viidud algselt kavandatust leebemal kujul, osa tagasi võetud, kuid Poola valitsus püüab nüüd läbi suruda distsiplinaarreegleid, mida Brüssel heaks ei kiida.

Rikkumismenetlusest teatanud Euroopa Komisjoni õigusvolinik Věra Jourová käis jaanuaris Varssavis, et rääkida murettekitavast suundumusest peaminister Mateusz Morawiecki valitsusega. «Liikmesriigid võivad oma kohtusüsteemi reformida, aga nad peavad tegema seda EL-i leppeid rikkumata,» ütles ta Brüsselis videokonverentsil ajakirjanikele. 

«On selge oht, et kohtunike suhtes kehtestatud distsiplinaarrežiimi sätteid saab kasutada muu hulgas ka poliitiliseks kontrolliks kohtuotsuste sisu üle. See on Euroopa küsimus, sest Poola kohtud rakendavad Euroopa seadusi. Teiste riikide kohtunikud peavad saama usaldada, et Poola kohtunikud toimivad sõltumatult,» rõhutas volinik.

«See vastastikune usaldus on meie ühisturu alus,» ütles Jourová ja andis Varssavile kaks kuud aega vastamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles