Saksamaa ja Prantsusmaa ehitavad kahasse uue põlvkonna tanki (3)

Copy
Saksa relvajõudude tank Leopard 2 õppusel Leedus.
Saksa relvajõudude tank Leopard 2 õppusel Leedus. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Prantsusmaa ja Saksamaa sõlmisid kokkulepped uue põlvkonna tanki väljaarendamiseks, mis loodetakse kasutusele võtta alates 2030. aastate keskpaigast, teatas kolmapäeval Saksa kaitseministeerium.

Tanki MGCS (Main Ground Combat System) projekt on lisaks hävituslennuki prototüübi väljatöötamise kavale osa kahe riigi pöördelisest sõjalisest koostööst. 

Teisipäeval väljakuulutatud kava hõlmab nõndanimetatud raamlepet, mis sisaldab projekti korralduslikku poolt, ja jõustamislepet, milles on välja toodud lahingumasina tehnilised omadused. 

Lepetele kirjutasid alla Prantsuse kaitseminister Florence Parly ja tema Saksa ametiõde Annegret Kramp-Karrenbauer, teatas Saksa kaitseministeerium. 

«Selle projektiga saadavad Saksamaa ja Prantsusmaa olulise signaali Euroopa koostöö kohta kaitsepoliitikas,» teatas ministeerium. 

Projekti juhtivaks pooleks on Saksamaa, kuid kulud jaotuvad kahe suurriigi vahel pooleks. 

Kaitseleppe eesmärk on vahetada välja Saksa tankid Leopard 2 ja Prantsuse Leclercid, teatas ministeerium. 

Veebruaris andsid Saksamaa ja Prantsusmaa rohelise tule Euroopa uue põlvkonna hävituslennuki prototüübi ehitamiseks. Kokkuleppe alusel tahetakse prototüübi ja sellega seotud süsteemiga valmis jõuda 2026. aastaks. 

Tagasi üles