Saksamaa keelustas Hizbollah' tegevuse oma territooriumil

Copy
Saksa politsei siseneb Berliini Al-Irschadi mošeesse haarangu raames 30. aprill 2020.
Saksa politsei siseneb Berliini Al-Irschadi mošeesse haarangu raames 30. aprill 2020. Foto: AFP / Scanpix

Saksa valitsus teatas neljapäeval, et keelab Liibanonis baseeruva Hizbollah' liikumise tegevuse Saksamaal, klassifitseerides selle «šiiitlikuks terroriorganisatsiooniks». 

Siseminister Horst Seehofer keelustas täna rühmituse tegevuse Saksamaal, ütles tema pressiesindaja Twitteris siseministeeriumi leheküljel. 

«Isegi kriisiaegadel jõustatakse õiguskorrast kinnipidamist,» lisati avalduses. 

Saksa politsei ja eriväelased korraldasid haarangud Hizbollah'ga seotud mošeedes ja organisatsioonides Bremenis, Berliinis, Dortmundis ja Münsteris neljapäeva varahommikul, vahendas Saksa meedia. 

Kuigi Hizbollah'l puudub Saksamaal ametlik esindus, kasutavad selle liikmed riiki varjupaigana ja rahastamisallikana, väidavad julgeolekujõud. 

Saksamaa oli kuni praeguse hetkeni sarnaselt Euroopa Liidule keelustanud Hizbollah' sõjalise tiiva. 

Hizbollah on juba pikka aega USA ja Iisraeli terroristlike organisatsioonide nimekirjades ning nad on ärgitanud ka oma liitlasi Liibanoni liikumist sellisena määratlema. 

Suurbritannia keelustas Hizbollah' poliitilise tiiva eelmisel aastal ning kuulutas rühmitusse kuulumise kuritegevuse toetamiseks. 

Saksamaal vastuvõetud keeld tähendab näiteks, et Hizbollah' lippude lehvitamine on meeleavaldustel keelustatud. 

Iisrael peab Hizbollah'd Iraani käepikenduseks, mida kasutatakse Islamivabariigi sõjalise mõjuvõimu laiendamiseks Iisraeli piirideni. Iisraeli sõjalennukid on korraldanud Süürias sadu õhulööke paari viimase aasta jooksul Iraani ja Hizbollah' sihtmärkide vastu. Šiiitlik Hizbollah ja Iraan toetavad Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi. 

Hizbollah loodi 1982. aastal Liibanoni kodusõja ajal. Rühmitusel on koos liitlastega ka enamus Liibanoni parlamendis. 

2006. aastal olid Iisrael ja Hizbollah sõjas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles