Tervishoiule 30 miljonit kogunud Briti veteran sai saja-aastaseks

Copy
Aukoloneli auastmega pärjatud Tom Moore.
Aukoloneli auastmega pärjatud Tom Moore. Foto: Cpl Robert Weidemane/AP/Scanpix

Teise maailmasõja veteran kapten Tom Moore, kes kogus riiklikule tervishoiusüsteemile (NHS) üle 30 miljoni naelsterlingi, sai tänase juubeli puhul riikliku õnnitluse.

Sel kuul sai Moore tuntuks oma aias heategevuslikul eesmärgil jalutusraamiga ringe tehes, millega kogus viimaks üle 30 miljoni naelsterlingi koroonakriisiga võitlemiseks.

Teise maailmasõja ajal kapteni auastmesse tõusnud Moore edutati aukoloneli astmesse riikliku tervishoiusüsteemi aitamise eest.

«Tema elutarkus, otsekohene suhtumine ja raskete olude huumoriga võtmine teevad temast innustava eeskuju nii noorele kui vanemale põlvkonnale,» lausus Briti relvajõudude ülem kindral Mark Carleton-Smith täna avalduses.

Kaitseministeeriumi sõnul anti Moore`ile esimene aukoloneli auaste Harrogate`i sõjaväekolledžis.

Lisaks märgiti tema sünnipäeva kuningliku õhuväe ülelennuga Moore`i kodust.

Samuti sai Moore sünnipäevaõnnitlused kuningannalt ja peaministrilt.

«Mul on nii hea meel teada, et sa tähistad oma sajandat sünnipäeva,» kirjutas kuninganna Elizabeth II õnnitluskaardis. «Mulle pakkus ka suurt huvi kuulda sinu hiljutisest rahakogumiskampaaniast NHSi jaoks sellel keerulisel ajal. Ma saadan oma õnnitlused ja parimad soovid sulle selle erilise sündmuse puhul. Elizabeth R.»

Peaminister Boris Johnson salvestas Moore`ile videosõnumi. «Ma tean, et räägin kogu riigi eest, kui ma ütlen, et soovime sulle väga õnnelikku sajandat sünnipäeva,» lausus Johnson.

«Sinu kangelaslikud teod on innustanud kogu rahvast, sa oled loonud kanali miljonite inimeste jaoks, kes saavad avaldada südamest tänu suurepärastele meestele ja naistele meie NHSis, kes on kõik teinud suurepärast tööd,» jätkas peaminister.

Moore lausus, et peaministrilt sõnumi saamine on «tõeliselt märkimisväärne».

Moore`i sõnul on saja-aastaseks saamine erakordne tunne, eriti nii paljude heasoovijatega. «Saja-aastaseks saamine on juba midagi. Saja-aastaseks saamine sellise huviga minu vastu ja hiiglasliku lahusega avalikkuselt on ülendav,» lausus ta.

Lisaks sai ta õnnitlustena üle 125 000 sünnipäevakaardi, mis pandi näitusele Bedfordi kooli, kus õpib tema lapselaps. Sõjaveterani sünnipäevakaartide avamiseks kaasati vabatahtlikud.

Benjamin Ingram-Moore oma vanaisale saadetud sünnipäevakaartidega.
Benjamin Ingram-Moore oma vanaisale saadetud sünnipäevakaartidega. Foto: BEDFORD SCHOOL/REUTERS/SCANPIX

«Vanaisale saadetud kaartide hulk on lihtsalt hämmastav,» lausus Benjie Ingram-Moore, kes haldab ka oma vanaisa sotsiaalmeediakontot. «Nii paljud kaardid on tõeliselt südamlikud ja tuhanded on lastelt, kes on võtnud aega, et kasutada oma kunstiannet ja kirjutada isiklik sõnum.»

Lisaks sellele nimetas Inglise kriketikoondis Moore`i auliikmeks.

Põhja-Inglismaal Yorkshire`is sündinud Moore õppis inseneriks enne värbamist Briti armeesse Teise maailmasõja ajal, mil ta teenis Indias, Indoneesias ja Suurbritannias. Hiljem sai temast tsemenditehase juhataja.

Oma abikaasa surma järel 2006. aastal kolis ta oma tütre, väimehe ja kahe lapselapse juurde Bedfordshire`isse, kus elab praeguseni. Koroonakriisi ajal viibib ta oma lähedastega karantiinis.

Hiljuti puusavigastuse ja nahavähi vastu ravi saanud Moore seadis esialgseks eesmärgiks koguda tuhat naelsterlingit «õdede ja NHSi heaks, sest nad teevad nii suurepärast tööd». Moore lausus, et ei oleks iial arvanud, et tal õnnestub NHSile nii palju raha koguda.

Veteran tänas sotsiaalmeedias kõiki oma toetajaid pärast 30 miljoni naelsterlingi kokku saamist.

«Inimesed ütlevad, et see, mida ma olen teinud, on märkimisväärne, kuid tegelikult on märkimisväärne hoopis see, mida teie olete teinud,» lausus Moore. «Palun pidage alati meeles, homme saab olema hea päev.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles