Trumpi piiritõkke tõttu kannatab Euroopa heidutus Venemaa vastu

BNS
Copy
Donald Trump piiritaraga tutvumas.
Donald Trump piiritaraga tutvumas. Foto: AFP / Scanpix

USA kaitseministeerium on sunnitud president Donald Trumpi piiritõkke tõttu oma ehitusprojektide raha ümber suunama, mistõttu jääb Euroopasse rajamata 274 miljoni dollari väärtuses objekte Venemaa heidutamiseks, vahendab väljaanne Defense News kaitseminister Mark Esperi märgukirja.

Defense Newsi käsutuses olevast dokumendist selgub, et Esper plaanib ministeeriumi ehituseelarves muudatusi 545,5 miljoni dollari ulatuses. Kava kohaselt loobutakse 19 sõjalise objekti ehitamisest.

Sel nädalal täpsustatud muudatused annavad kõige rängema hoobi Venemaa heidutamise püüetele Euroopas, kus Trumpi piiritara tõttu on kokkuvõttes raha kaotamas ligi miljardi dollari eest projekte.

Nende hulgas on Euroopa heidutusmeetme (European Deterrence Initiative) raames kavandatavad sõjalennukite taristu, kütuse- ja laskemoonalaod.

Kongressi demokraadid kritiseerisid administratsiooni tegevust ja kongressi eiramist.

«Trump tühistab ....rahastuse olulistele Euroopa heidutusmeetme projektidele, mis olid mõeldud tugevdama tegelikke riigi julgeoleku vajadusi ja takistama Venemaa agressiooni Ameerika liitlaste ja partnerite vastu Euroopas,» ütlesid mitme kongressikomisjoni demokraatidest juhid ühisavalduses.

«Trumpi administratsioon eelistab taas siseriiklikke poliitilisi kaalutlusi riigi julgeolekule ja Trump tallab sel eesmärgil jalge alla kongressi võimu. Ameerika rahvas väärib paremat, aga see on võimalik vaid juhul, kui kongressi vabariiklased ühinevad meiega ja astuvad kontrolli alt väljunud presidendi vastu.»

Pentagoni uue plaani järgi läheb 2021. aastaks mõeldud sõjalise ehituse raha Texase ja Guantánamo, aga ka Hispaania, Norra, Saksamaa, Jordaania, Jaapani ja Kwajaleini atolli asemel 22 projektile 17 USA osariigis, millel on piirimüüri tõttu raha napiks jäänud.

Kui Esper kiitis septembris heaks 3,6 miljardi dollari ümbersuunamise 127 sõjaväeehitiselt piiritarale Texases, Arizonas ja Californias, soovitas ta, et Euroopa liitlased võiksid aidata kokku saada 40 Euroopa projektile vajalikud 771 miljonit dollarit.

Esper ütleb memos, et raha ümbersuunamine võimaldab teostada selleks kalendriaastaks ehituslepingu saanud projektid, kuid tagada ka piisava raha piirimüürile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles