NATO kaasab Gruusia hübdriidkaitsesse Venemaa ohtude eest (1)

BNS
Copy
NATO.
NATO. Foto: Olivier Matthys/AP/Scanpix Baltics

NATO plaanib süvendada koostööd Gruusiaga Musta mere julgeoleku küsimuses, milleks tehakse neli konkreetset sammu, ütles neljapäeval alliansi peasekretäri eriesindaja Lõuna-Kaukaasias ja Kesk-Aasias James Appathurai. 

«Poliitilisel otsusel anda Gruusiale uus toetuspakett on kaks põhjust,» lausus ta usutluses Gruusia ringhäälingule, millest osa avaldati neljapäeval. 

Appathurai märkis, et esimene põhjus on alliansi soov süvendada juba olemasolevat tihedat koostööd Gruusiaga, teine aga julgeolekuolukorra halvenemine Musta mere piirkonnas. 

Tema sõnul on olukorra halvenemises süüdi Venemaa, kes on kasvatanud oma sõjalist jõudu Mustal merel.

«Sellest lähtudes kavandame järgmisi samme. Esiteks, kaasame Gruusiat aktiivsemalt tegevusse, mida nimetame hübriidkaitseks. See kujutab endast kaitset nende meetodite ja vahendite eest, mida Venemaa kasutab teiste riikide vastu, nagu näiteks küberrünnakud, desinformatsioon, energiablokaad ning maskeeritud luure- või sõjategevus,» märkis Appathurai.

«Me peame kõiki neid meetodeid ühe paketi osaks. Töötame neis küsimustes koos Ukraina ja Gruusiaga. Tugevdame koostööd, et end selliste ohtude eest kaitsta,» lisas eriesindaja. 

Appathurai sõnul tahab NATO kaasata Gruusia ka õhuruumi julgeoleku programmi, mis lubab Gruusial paremini näha, mis õhuruumis toimub. 

Ülejäänud kaks komponenti on seotud sõjaväeõppustega. Neist üks puudutab ukrainlaste aktiivsemat osalust ühismanöövritel Gruusias paiknevas NATO keskuses. Lõpuks aga kaaluvad NATO liikmed eriesindaja sõnul Gruusia suuremat kaasamist alliansi õppustele.

Usutlus on täies mahus eetris 3. mail. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles