USA luure: uus koroonaviirus ei ole inimese loodud (14)

Copy
Koroonaviirus 2019-nCoV.
Koroonaviirus 2019-nCoV. Foto: Phil/wikipedia

Ühendriikide luurekogukond on jõudnud järeldusele, et maailma laastav uus koroonaviirus on pärit Hiinast, kuid see ei ole inimese loodud. 

«Kogu luurekogukond on osutanud kriitilist tuge USA poliitikakujundajatele ja neile, kes võitlevad Hiinast pärit COVID-19 viirusega,» on öeldud riikliku luuredirektori büroo avalduses. 

«Luurekogukond nõustub ka laialdase teadusliku konsensusega, et COVID-19 viirus ei ole inimese loodud ega geneetiliselt muundatud.»

President Donald Trump rääkis esmaspäeval, et võib taotleda Hiinalt haiguspuhangu eest kahjutasu. Meedia teatel tegi president luurele ülesandeks otsida rohkem andmeid viiruse päritolu kohta. 

Esialgseil andmeil lähtus see Wuhani linna turult, kus kaubeldi eksootiliste loomadega, kuid hiljem on oletatud, et see võib pärineda ka lähedalasuvast laborist. 

Väites, et Hiina pole olnud piisavalt avatud praeguseks 3,2 miljonit inimest nakatanud ja üle 227 000 tapnud viiruse osas, märkis Trump, et on palju mooduseid, kuidas «nad vastutama panna».

 «Me ei ole Hiinaga rahul. Me ei ole kogu selle olukorraga rahul, sest usume, et selle oleks võinud algallikas peatada,» ütles Trump Valge Maja infotunnis ajakirjanikele.

«Selle oleks võinud kiiresti peatada ja see poleks levinud üle kogu maailma,» jätkas president.

USA luuredirektoraat kinnitas, et suurendab riiklikku julgeolekut puudutavate kriiside ajal alati ressursse uuringuteks ja analüüsimiseks.

Luurekogukond «jätkab ilmneva teabe ja luureandmete põhjalikku uurimist, et teha kindlaks, kas puhang sai alguse kokkupuutest nakatunud loomadega või oli see põhjustatud Wuhani laboris toimunud õnnetusest».

Idee, et viirus oli inimese loodud, on levinud pärast Hiinas detsembris ja jaanuaris puhkenud epideemiat.

Uuringufirma Pew 8. aprillil avaldatud küsitlusest selgub, et 29 protsenti ameeriklastest on seisukohal, et viirus on loodud laboris, kas siis tahtlikult (23 protsenti) või eksikombel (kuus protsenti). 

Mingeid tõendeid selle teooria toetuseks ei ole esitatud.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles