Hiina ajakirjanik pandi kompartei «ründamise» eest 15 aastaks vangi (1)

Copy
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: Reuters / Scanpix

Hiina mõjukaimas propagandaväljaandes töötanud ajakirjanik pandi Kommunistliku Partei «ründamise» eest 15 aastaks vangi, ilmneb kohtudokumentidest.

Ajakirjanik Chen Jieren mõisteti neljapäeval Henani provintsi kohtus süüdi «tülinormises, probleemide tekitamises, väljapressimises, ebaseaduslikes äritehingutes ja altkäemaksus».

«Tülinorimine ja probleemide tekitamine» on fraas, mida Hiina võimud tavatsevad kasutada režiimi kritiseerivate inineste kohta.

Chen anti kohtusse ajal, mil Hiina võimud on sunnitud tõrjuma rahvusvahelisi süüdistusi koroonaepideemia puudulikus ohjamises, kuna väidetakse, et nad varjasid olulist infot, mis võinuks hoida ära COVID-19 leviku kogu maailmas.

Varem Kommunistliku Partei häälekandjas Rahvaleht (Renmin Ribao - People's Daily) töötanud Chen postitas kohtu väitel internetti valeteateid ja negatiivset infot.

Kohtu sõnul töötas Chen koos endise naise ja veel kolme inimesega «kurja jõu» rühmituses, mis omandas ettevõtetelt ebaseaduslikult 7,3 miljonit jüaani (1 miljon dollarit).

Hiina inimõigustaste hinnangul karistatakse Cheni poliitiliste ülesastumiste eest sotsiaalmeedias, ning nad nõuavad tema kohest ja tingimusteta vabastamist.

Chen oli vallandatud nii Rahvalehest kui teistest riiklikest väljaannetest nagu Hiina Noorteleht (China Youth Daily) ja Pekingi Päevaleht (Beijing Daily). Sestpeale avaldas ta sotsiaalmeedias kommentaare ja uurivaid artikleid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles