Küberkurjategijad nõuavad Pihkva metropoliidilt miljoneid rublasid

BNS
Copy
Metropoliit Tihhon tutvustab 2018. aastal president Vladimir Putinile Pihkva kloostrielu.
Metropoliit Tihhon tutvustab 2018. aastal president Vladimir Putinile Pihkva kloostrielu. Foto: TASS/Scanpix

Venemaa patriarhaadi kultuurinõukogu esimees, Pihkva ja Porhovi metropoliit Tihhon kutsus inimesi järgima küberturvalisust oma elektronkirjavahetuses seoses vahejuhtumiga, milles küberkurjategijad nõuavad talt kümme miljonit rubla.

«Paari kuu eest avastati, et minu elektronposti on häkitud, juba pikki aastaid. Minu era- ja tööalast kirjavahetust hakati avaldama Black Mirrori veebiküljel,» ütles Tihhon RIA Novostile reedel antud usutluses.

«Paralleelselt avaldati samu materjale ka teistes kanalites. Mult nõuti kümne miljoni rubla (enam kui 125 000 euro) maksmist, et peatada avaldamine. Muidugi mõista ma keeldusin,» ütles ta.

Metropoliit kodanikunimega Georgi Ševkunov lisas, et ta ei allu šantažeerijate nõudmistele ega julgusta nende räpast äri.

Tihhon ütles, et ei pööranud varem suuremat tähelepanu juhtunule ning otsustas hoiduda teemat kommenteerimast, ent praeguseks on ajakirjanike huvi teema vastu tunduvalt kasvanud.

«Seepärast luban endale soovitada meie kaaskodanikele jälgida tähelepanelikult oma era- ja tööalast kirjavahetust. Igaüks meist võib langeda mingisuguse jahi ohvriks, musta äri või šantaaži,» ütles ta.

«Tean, et pädevad organid otsivad häkkereid, aga kas nad leiavad nad või ei - elame-näeme.»

Lisaks kirjavahetusele on avaldatud ka helifail tema vestlusest tuntud Vene režissööri Nikita Mihhalkoviga, kes on samuti patriarhaadi kultuurinõukogu liige.

Metropoliit ütles laupäeval vastuseks Pihkva meedia küsimustele, et oleks valmis kümne miljoni eest kogu oma posti avaldama, tingimusel, et raha antaks Pihkva piiskopkonnale.

Tihhon valiti 2018. aasta mais Pihkva ja Porhovi metropoliidiks ja juulist 2018 Petseri kloostri ülemaks.

Eelnevalt oli ta Moskva Sretenski kloostri ülem (1995–2018) ja Sretenski vaimuliku seminari rektor (2001–2018).

Ta on kirjutanud usulisi ja kirikuloolisi teoseid ja teinud dokumentaalfilme, sealhulgas Petseri kloostrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles