Mõrvatud USA ajakirjaniku Daniel Pearli vanemad esitasid apellatsiooni

Copy
Suurbritannias sündinud islamiäärmuslane Ahmed Omar Saeed Sheikh lahkub 2002. aasta 29. märtsil politseinike saatel Karachi kohtumajast.
Suurbritannias sündinud islamiäärmuslane Ahmed Omar Saeed Sheikh lahkub 2002. aasta 29. märtsil politseinike saatel Karachi kohtumajast. Foto: Reuters / Scanpix

Mõrvatud USA ajakirjaniku Daniel Pearli vanemad esitasid Pakistani ülemkohtule laupäeval apellatsiooni, millega loodavad pöörata ümber hiljutise otsuse, mis vabastas juhtumiga seotud neli arvatavat süüdlast.

Karachi kohtu otsus vallandas aprilli alguses paljudes raevu, kui vabastas süüst Suurbritannias sündinud terroristi Ahmed Omar Saeed Sheikhi ja veel kolm meest, kes olid süüdi mõistetud 2002. aastal Pearli röövimise ja pea maha raiumise eest.

«Oleme esitanud selle otsuse suhtes Pakistani ülemkohtule apellatsiooni,» ütles Pearli isa Judea Pearl videosõnumi vahendusel.

«Seisame mitte ainult oma poja õigluse eest, vaid ka meie armsate sõprade eest Pakistanis, et nad saaksid elada ühiskonnas, mis oleks vaba vägivallast ja terrorist ning saaksid oma lapsi kasvatada rahus ja harmoonias.»

Vanemate apellatsioonile eelnevalt olid prokurörid juba kohtule omapoolse apellatsiooni esitanud.

Pärast neliku kohtu otsuse alusel vabastamist võtsid Pakistani võimud Sheikhi ja ülejäänud kolm uuesti kinni ning neid hoitakse vähemalt kolm kuud kinni, kuni kohus apellatsiooni läbi vaatab.

Pearli tapmine vallandas laialdases rahvusvahelise hukkamõistu, mis avaldas suurt survet Pakistani sõjaväelisele valitsusele ajal, mil nad püüdsid muuta oma kuvandit pärast aastatepikkust Talibani režiimi toetamist Afganistanis.

Pearli vanemaid esindav advokaat Faisal Siddiqui ütles AFP-le, et süüdistatavate vastu on märkimisväärset süüdimõistvat tõestusmaterjali, nii suulist kui kriminalistikaga seotut.

Sindhi teise astme kohus on nende apellatsiooni kohaselt juhtumiga seotud fakte ekslikult tõlgendanud.

Pakistani kogenud advokaat Tariq Bilal ütles, et kohus asub mõlemat apellatsiooni paralleelselt läbi vaatama.

«Vanemate apellatsioon koos riiklikuga annab märksa suurema kaalu kohtu jaoks, kuna mõlemad osapooled on seadnud õigeksmõistva otsuse küsimärgi alla,» ütles Bilal.

Apellatsiooni toetavas avalduses ütlesid Ajakirjanike Kaitsmise Komitee esindajad, et nelja mehe vabastamine aitab vaid kaasa ohu suurenemisele, millega ajakirjanikud Pakistanis peavad silmitsi seisma ning süvendaksid Pakistani mainet kui terroristide varjupaika.

Daniel Pearli traagilise lõpuga elust on vändatud ka mängufilm pealkirjaga «A Mighty Heart», mille režissöör on Michael Winterbottom, üks produtsentidest Brad Pitt ja milles Daniel Pearli mängis Dan Futterman. Pearli abikaasat Mariane'i kehastas Angelina Jolie, kes nomineeriti Kuldgloobusele parima draamafilmi naispeaosa kategoorias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles