Europarlament: liikmesriigid peaksid jagama enam teavet EL-i abimeetmete kohta

BNS
Copy
Europarlament.
Europarlament. Foto: Alexey Vitvitsky/Sputnik

Euroopa Parlament (EP) on seisukohal, et liikmesriigid peaksid jagama enam teavet Euroopa Liidu (EL)  abimeetmete kohta seoses koroonaviiruse pandeemiaga.

Euroopa Parlamendi asepresidendid Othmar Karase ja Katarina Barley märkisid, et teave ja teabevahetus on koroonaviiruse pandeemia põhjustatud tervishoiu- ja majanduskriisiga toimetulekul üliolulised.

«Esiteks on oluline, et kõik liikmesriigid edastaksid üldsusele selgeid sõnumeid viiruse leviku ohjeldamiseks tehtavate sammude kohta, eriti kui kaalutakse erimeetmete lõpetamist. Seda peaks tegema kooskõlastatult kogu Euroopa Liidus,» ütles Karas.

«EL-i ühtsuse säilitamiseks on samuti hädavajalik, et võimud edastaksid teavet EL-i ühistegevuse kohta, mille eesmärk on aidata liikmesriikidel kriisiga toime tulla ning võidelda väärinfo vastu. Euroopa Komisjoni presidendi von der Leyeni pressikonverentsid ja videosõnumid peaksid leidma kajastust kõigis liikmesriikides. EL ja Euroopa Keskpank on koondanud sadu miljardeid eurosid, et toetada liikmesriikide majandusi. See on võimalik ainult tänu Euroopa Liidu krediidivõimelisusele ja suurele finantsvõimendusele, mis meil koos tegutsedes on,» märkis ta.

«Kogu ELi hõlmavaid algatusi ei kiida heaks mitte ainult Euroopa Parlamendi liikmed kõigist liikmesriikidest, vaid ka kõigi liikmesriikide ministrid. Me kõik osaleme otsuste tegemisel ja tulemuste saavutamisel. See tagab vastutuse, läbipaistvuse, demokraatia ja usalduse,» ütles Barley.

«Praeguse kriisi paljud tahud nõuavad ühist tegutsemist ja vahendite ühendamist: tuleb säilitada avatud piirid elutähtsate meditsiini- ja toiduvarude liikumiseks; võtta tarvitusele abinõud ettevõtjate, töökohtade ja tarbijate toetamiseks; rahastada teadusuuringuid vaktsiini leidmiseks; juurutada ühised eeskirjad lennundussektorile; kooskõlastada abimeetmed põllumajandus- ja turismisektorile; anda abi meie lähinaabritele ja kolmandate riikide partneritele,» selgitas Barley. «Suurest osast neist jõupingutusest ei teavitata piisavalt, kui seda üldse tehakse. Seetõttu levivad väärinfo kampaaniad ja libauudised, mis kahjustavad meie jõupingutusi üksteist praegusel väga raskel ja ebakindlal ajal toetada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles