Taanist lahkus 2019. aastal rohkem migrante kui saabus

Copy
Migrandid.
Migrandid. Foto: PETROS KARADJIAS/AP/Scanpix

Taani immigratsiooni- ja integratsiooniministeerium teatas esmaspäeval, et 2019. aastal lahkus maalt rohkem migrante kui saabus ning vastutav minister nimetas ametlikke numbreid «imepärasteks».

See on esimene kord alates 2011. aastast, kui netorände ehk sisserände ja väljarände vahe oli negatiivne.

Minister Mattias Tesfaye sõnul on loomulik, kui pagulased pöörduvad tagasi kodumaale.

«Ma olen rõõmus, kui me saame anda inimestele kaitset, kui nad seda vajavad. Aga ma olen rõõmus ka alati, kui pagulane saab koju pöörduda.»

Netoränne on Taanis langenud alates 2015. aastast. Eelmisel aastal oli lahkujate netoarv 5,8 miljoni elanikuga Taanis 730 inimest.

Immigratsiooniministeeriumi esitatud andmete järgi lahkus eelmisel aastal kõige enam somaallasi, süürlasi, iraaklasi ja bosnialasi, samal ajal kui inimesed Eritreast, Iraanist ja Afganistanist otsisid Taanis varjupaika. 

Eva Singer valitsusvälisest Taani Pagulasnõukogust ütles, et kukkumist pole põhjustanud Taani immigratsioonipoliitika, vaid tõsiasi, et vähem inimesi on suutelised Taani jõudma, osalt seetõttu, et Türgi sulges piiri Euroopa Liiduga.

Taani on viimasel ajal äratanud rahvusvahelist tähelepanu range suhtumisega immigrantidesse.

Praegune sotsiaaldemokraatlik vähemusvalitsus on eelmise paremtsentristliku valitsusega võrreldes võtnud küll pehmema, kuid siiski veel karmi joone. Eelmist valitsust toetas parlamendis oma häältega ka immigratsioonivastane Taani Rahvapartei.

Enam kui miljoni pagulase ja majanduspõgeniku sissevool Euroopasse põhjustas 2015. aastal populistliku vastureaktsiooni, mis andis tugeva hoo migratsioonivastastele parteidele, kes kuivendasid peavooluparteide häälesaaki, eriti aga migratsiooni toetavate vasakparteide toetust.

Paljud, kes tulid Aafrikast, Aasiast ja Lähis-Idast, võtsid suuna Põhja-Euroopa rikastesse maadesse, kus on maksumaksjate toetatud helde sotsiaalkaitsesüsteem.

Tuhanded suundusid aga läbi Taani Rootsi, mis võttis ainuüksi aasta jooksul vastu 163 000 migranti, mis teeb elaniku kohta suurema suhtarvu kui üheski teises Euroopa riigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles