WHO andmetel pole esitatud tõendeid koroonaviiruse päritolu kohta

Copy
Michael Ryan
Michael Ryan Foto: -/AFP/Scanpix Baltics

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) esmaspäevase teate kohaselt pole USA esitanud mingeid tõendeid selle kohta, et koroonaviirus oleks alguse saanud Hiinas asuva Wuhani laboratooriumist.

«Me ei ole saanud Ühendriikide valitsuselt mingisugust infot ega tõendeid viiruse väidetava päritolu kohta ehk meie hinnangul jääb see spekulatiivseks,» teatas WHO hädaolukordade programmi juht Michael Ryan.

Algselt kinnitati, et praeguseks üle 3,5 miljoni inimese kogu maailmas nakatanud uus koroonaviirus on pärit Wuhani loomaturult, nüüd on aga hakatud Ühendriikides üha rohkem spekuleerima, et pandeemia sai alguse Hiina laborist. 

USA president Donald Trump on öelnud, et on näinud tõendeid, mis seovad Wuhanbi laboratooriumi koroonaviirusega. Trump ja tema nõunikud on pidanud võimalikuks, et Hiina võis vallandada viiruse «kohutava vea» tõttu ning USA luureteenistused uurivad endiselt oletusi Hiina laboris toimunud õnnetusest. 

USA välisminister Mike Pompeo on samuti kinnitanud, et peab laboratooriumi kohaks, kus viirus alguse sai.

Pompeo, kes on endine Luure Keskagentuuri (CIA) direktor, ütles end olevat päri teadlaste järeldusega, et COVID-19 ei ole inimese loodud ega geneetiliselt muundatud, kuid väitis samuti olevat väga palju tõendeid, et haiguspuhang algas just Wuhani viiruseuuringute laborist.

«Ma arvan, et kogu maailm näeb seda nüüd. Mäletagem, et Hiinal on ajalugu maailma nakatamise ja nõuetele mittevastavate laboritega,» lausus Pompeo.

Hiina liidrid varjasid maailma eest tahtlikult pandeemia tõsidust, on öeldud uudisteagentuuri Associated Press käsutusse jõudnud sisejulgeolekuministeeriumi 1. mai aruandes.

Dokumendis märgitakse, et Hiina viivitas jaanuaris Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) teavitamisega asjaolust, et viirus kandub inimeselt inimesele, suurendades ise samal ajal hoogsalt näomaskide, kirurgikitlite ja -kinnaste importi. 

Ühendriikide võimud on järjekindlalt süüdistanud Hiinat pandeemiani viinud teabe varjamises, mistõttu riigid ei suutnud piisavalt selleks valmistuda.

Pompeo ütles pühapäeval, et Hiina tuleb viiruse leviku eest vastutusele võtta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles