Tšehhid šokeerisid terava pilaga eurooplasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eurooplasi vapustas tšehhi vastuolulise kunstniku teisi riike pilav installatsioon, mis seati nädalavahetusel üles Euroopa Liidu Nõukogu kompleksi aatriumisse Brüsselis ning peaks seal püsima kuni juuni lõpuni, mil taas vahetub ühenduse eesistujamaa.


Entroopa

nime kandva taiese väljamõtlejaks on varemgi skandaalidesse sattunud tšehh

David Černý

ja teostajaks ka mõned tema kodumaised kolleegid, ehkki tellijaks olnud Tšehhi valitsus arvas ekslikult, et selle loomisel osalevad kõigi liikmesmaade kunstnikud, vahendas

BBC News

.

Euroopat kujutaval kaheksatonnisel mosaiikskulptuuril on kontuuridena esindatud kõik ühenduse 27 riiki ning sugugi mitte heas valguses - pigem on katsutud üles leida stereotüüpe, mis neid rahvaid kõige enam solvaksid, kutsudes samas üles neid lammutama.

Eesti peale on näiteks asetatud elektrilise oksalõikuri külge kinnitatud sirp ja lööktrelli korpuse otsa ühendatud vasar, Läti tasase pinna asemel kõrgub lumine unistuste alpimäestik ja Leedu idaserval pissivad sõdurpoisid, mis sümboliseerivat muu hulgas vanade monumentide asendamist uutega.

Taani legoklotsidest kujutis meenutab üht kurikuulsat Muhamedi-karikatuuri, Rootsi pakiti pappkarpi nagu Ikea mööbel, Soomet katab laudadest saunapõrand, kuhu on pandud magama nähtavasti purjus jahimees ning tolle kõrvale elama ka elevant, jõehobu ja krokodill.

Saksamaad sümboliseerib aga ristuvate kiirteede võrk, mis kahtlaselt meenutab svastikat, Poola keskel lükkavad katoliku preestrid püsti vikerkaarelippu, nagu USA sõdurid kunagi oma plagu Iwo Jima saarel. Holland on vee alla uppunud ning sellest paistavad välja veel vaid mošeede minaretid, Belgiat asendab pooleldi tühjaks söödud pralineekommide karp, Luksemburgi asemel on müüki pandud kullatükk.

Prantsusmaa peale on suurelt kirjutatud «grève» ehk tõlkes streik, Itaalia pinnal seisavad palli kahtlaselt kubeme juures õõtsutavad sinisärkides vutimehed, Hispaania on üleni betoonist, tuletamaks meelde viimase aja ehitusbuumi seal, Portugali lõikelaual on endiste kolooniate kujuga lihatükid.

Suurbritannia kohal on hoopis tühi auk, nagu neid polekski üldse Euroopas, Iirimaast on tehtud uniooni torupill, mis on levinud Ühendkuningriigi aladel. Kreekat katavad täiesti maha põlenud metsad, kaheks saetud Küprost sepistatakse uuesti kokku, tillukese Malta pinnal tatsab imepisike eelajalooline kääbuselevant.

Austria rohelisel aasal kõrguvad tuumajaama jahutustornid, Sloveenia puhul pilatakse nende muutumist turistide maaks, kuna sinna jõudsid väliskülalised juba 1213. aastal. Tšehhi pinnal jooksevad neoonkirjad eurovastase presidendi loosungitega, Slovakkia on köidetud ungari vorstiks või inimtombuks, Ungari ise on täis meloneid ja oma vorste, mis asetatud paprikate peale, Rumeeniat kujutatakse Dracula teemapargina.

Kõige solvatumana tunnevad end aga bulgaarlased, kelle riiki kujutatakse nn türgi peldikuna, mistõttu on Sofia esitanud eesistujamaa valitsusele juba ametliku protesti ja nõuab enda kõrvaldamist kunstiteoselt. Tšehhi esindaja paluski juba ametlikult vabandust.

Euroopa Liidu eesistuja kodulehel ära toodud ametlikus kavas on Entroopa tööde autoriteks märgitud just nende oma kunstnikud, kuid see ei vasta tõele. Pettust tunnistas ka installatsiooni autor oma kodulehel üles riputatud avalduses.

David Černý on varemgi vastuolulisi taieseid valmistanud ning temalt Euroopa Liidu peakorteri sissepääsu kujunduse tellimine tekitas juba varem hämmastust. 1990. aastal värvis ta ereroosaks Nõukogude tanki, mis oli Teise maailmasõja monument Prahas, hiljem pani ta aga tšehhide rahvuskangelase Václavi istuma surnud hobuse selga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles