California poodleja tõmbas näomaski asemel pähe Ku Klux Klani mütsi (1)

Copy
Rassistliku rühmituse Ku Klux Klan kurikuulus pea- ja näokate.
Rassistliku rühmituse Ku Klux Klan kurikuulus pea- ja näokate. Foto: Spencer Platt / AFP / Scanpix

Läinud nädalavahetusel otsustas üks USA lääneranniku mees minna Santee linnas San Diego maakonnas toidukaupu ostma rassistliku ja valgete ülemvõimu kehtestamise eest seisva ühenduse Ku Klux Klan teravatipulises mütsis.

Vonsi kauplusteketi piirkondliku pressiesindaja Melissa Hilli sõnul püüdsid poemüüjad korduvalt laupäeva sisseoste tegema asunud meest korrale kutsuda, paludes tal kas müts peast võtta või poest lahkuda.

Üks poe juhtkonna liige märkas meest, kui ta ootas kassa järjekorras ning palus samuti tal mütsi eemaldada või lahkuda, misjärel mees lõpuks võttis kurikuulsa riideeseme peast, maksis oma kaupade eest ja lahkus, selgitas Hill Los Angeles Timesile.

Sotsiaalmeedias levima hakanud piltidelt on näha, kuidas mees jalutab Ku Klux Klani rõivastuses ringi kaupluse köögiviljaosakonnas. Ühel fotol on näha ka sama valgenahalist keskealist meest seismas ilma mütsita ostukäru juures.

Nii Santee linnapea John Minto kui teised võimukandjad on mõistnud mehe käitumise hukka ning toonitanud, et tema tegevus ei esinda linna ligi 60 000 elaniku väärtushinnanguid.

Santee on aastaid näinud vaeva, et saada lahti rassist ajendatud rünnakute ja skinheedide aktiivse tegevuse ajaloolisest taagast, mis teenis neile halvustavad hüüdnimed Klantee ja Santucky.

Kuigi osa sotsiaalmeedias sõna võtnud inimesi pahandasid selle üle, et meest ei toimetatud jõuga poest välja, leidis nii linnapea kui ka paljud teised, et Vonsi töötajad käitusid igati õigesti ning tänasid poe juhte asjakohase reageerimise eest.

«Suur tänu kõigile, kes sekkusid, et takistada seda kurba meenutust sallimatusest,» lausus linnapea Minto. «Santee, selle juhid ja mina ei lepi niisuguse käitumisega.»

Maakonna järelevalvekogu liige Dianne Jacobs, kes esindab muuhulgas ka Santeed, nimetas jäädvustusi põlastusväärseks. «Sellisel jultunud rassismil pole kohta Santees ega üheski San Diego maakonna osas. See ei esinda meid. See ei näita meie põhimõtteid ja seda ei saa sallida,» teatas ta.

Mees ilmus Ku Klux Klani mütsi ja näokattega kauplusesse pärast seda, kui San Diego maakond muutis avalikes kohtades näo katmise kohustuslikuks seoses katsetega tõkestada koroonaviiruse levikut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles