Ungari parlament ei ratifitseerinud koduvägivalla vastast konventsiooni

Copy
Ungari parlament.
Ungari parlament. Foto: AFP / Scanpix

Ungari parlament jättis täna ratifitseerimata naistevastase ja perevägivalla ennetamise ja tõkestamise konventsiooni, toetades valitsuse deklaratsiooni, et see edendab "destruktiivset sooideoloogiat" ja ebaseaduslikku rännet.

Euroopa Nõukogu algatatud Istanbuli konventsioon on maailma esimene siduv instrument naistevastase vägivalla ennetamiseks ning võitluseks selle ilmingutega nagu vägistamine abielus ja naiste genitaalide moonutamine.

EN esitas konventsiooni ratifitseerimiseks 2011. aastal Istanbulis, 2014. aastal kirjutas sellele alla enamik Euroopa Liidu riike, teiste hulgas ka Ungari.

Ungari parlament, kus naise osakaal on üks väiksemaid Euroopas, ei ole konventsiooni seni ratifitseerima soostunud.

Peaminister Viktor Orbáni võimuerakond Fidesz väidab, et on konventsiooni sisuga küll päri, aga õiguslikud garantiid naiste koduvägivalla eest kaitsmiseks on juba Ungari seadustes olemas.

Valitsuspartei ei ole nõus teistis sisalduvate viidetega «soole» (gender) ja kohustusega võtta vastu põgenikud, keda on seksuaalse sättumuse või soo tõttu taga kiusatud.

Istanbuli konventsiooni «ideoloogiline suund on vastuolus Ungari õiguskorra ja (valitsuse) tõekspidamistega», ütles valitsuse deklaratsiooni parlamenti saatnud Fideszi väiksema koalitsioonipartneri kristlike demokraatide rahvaesindaja Lőrinc Nacsa.

Konventsioon võib ka kiirendada või lihtsustade sisserännet Euroopasse, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles