Kurikaelad varastasid Uus-Meremaal karantiini varjus korraga sada autot

Copy
Uus-Meremaa auto- ja matkabusside rendifirma sõiduk.
Uus-Meremaa auto- ja matkabusside rendifirma sõiduk. Foto: jucy.com

Uus-Meremaal kehtestatud ülirange karantiin, mis on seisanud kõigi mittehädavajalike asutuste ja ettevõtete tegevuse, avas seltskonnale pättidele unistuste võimaluse: nad tegid tühjaks terve suure platsi, kus seisid reas heas korras rendiautod, kõik lukustamata ja võtmed ees.

Röövlid lõikasid augu Aucklandi autorendifirma Jucy aeda, tõstsid värava hingedelt ning hakkasid autosid üksteise järel hoiuplatsilt välja sõidutama.

Autod osutusis karantiini tõttu sisuliselt väljasurnud linnas sedavõrd kergeks saagiks, et kui kamp oli esimese noosi kätte saanud, tulid nad tagasi veel teist ja kolmandatki korda. Kokku viidi minema 97 masinat, vahendas BBC.

Pikka pühadenädalavahetust kasutades toimetasid nad autod jao kaupa mööda tühje maanteid Aucklandist välja.

Suurem osa autosid on nüüdseks juba üles leitud ja Jucyle tagastatud: kätte on saadud 85 autot ja vargusega seoses on kinni peetud 29 inimest.

«Ausalt öeldes oli see nagu hoop makku,» ütles BBC-le Jucy rendijuht Tom Ruddenklau. «Me ei suutnud uskuda, et ajal, kui kõik püüavad anda oma panust ja hoolitsevad üksteise eest ühise rahvusena, võib toimuda nii häbematu vargus.»

Firmale jäi vargus märkamatuks

Jucy on üks Uus-Meremaa suurimaid matkaautode rendifirmasid ning ettevõtte kärtsrohelist tunnusvärvi masinad on kergelt äratuntavad, mistõttu oleks nende varastamine lauslollus. Ilmselt seepärast otsustasidki kurikaelad kaasa võtta eelkõige vaid tavalisi sõiduautosid ning mitte matkabusse.

Firma ise ei märganudki autode kadumist enne, kui nendega võttis ühendust politsei. Autod olid seisnud laoplatsil ning aprilli lõpus Anzaci püha nädalalõpul polnud keegi neid kontrollimas käinud.

Ka Uus-Meremaa tänavad ja teed olid sel ajal väga tühjad, kuid politsei oli siiski väljas patrullimas.

«Me taipasime, et miski polnud päris õige,» jutustas BBC-le inspektor Matt Srhoj. «Autode juhtimise viis tekitas kahtlust ning mõned meie patrullautod asusid neid jälitama. Kui saime aru, et päris paljud neist olid Jucy sõidukid ebatavalistes olukordades, oletasime, et need olid varastatud ja teavitasime ettevõtet.»

Jucy on Uus-Meremaa range karantiini ajal püüdnud aidata abivajajaid ning andnud inimestele, kellel polnud kohta enda isoleerimiseks, kasutada suuremad tualeti ja dušinurgaga matkabussid. Firma on osasid autosid kasutanud ka toidu inimesteni toimetamiseks.

Kui uudis vargusest sai avalikuks, tuli kohalik kogukond kiiresti omakorda Jucyle appi. Ruddenklau sõnul pakuti neile tasuta tänavareklaami, et teatada autode vargusest ning kutsuda inimesi pöörduma politseisse, kui nad märkavad, et internetis müüakse mõnda autot ebatavaliselt odavalt.

Suurem osa masinaid tagasi

Politsei sõnul aitas seisak Uus-Meremaal küll varastel tegutseda, kuid on aidanud ka politseil neile kergemini jälile jõuda.

Suurem osa autosid on nüüdseks juba üles leitud ja Jucyle tagastatud: kätte on saadud 85 autot ja vargusega seoses on kinni peetud 29 inimest.

Politsei sõnul on vahistatutest paljud seotud kohalike jõukudega, kui kogu vargus polnud eriti hästi planeeritud ning lõpuni läbi mõeldud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles