ÜRO: inimkaubanduse ohvrid on pandeemia tõttu suuremas ohus

Copy
Briti politseinikud kaubiku juures, kus leiti 39 migrandi surnukeha.
Briti politseinikud kaubiku juures, kus leiti 39 migrandi surnukeha. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO narkootikumide ja kuritegevuse büroo UNODC hoiatas kolmapäeval inimkaubanduse ohvreid ähvardava suurema ohu eest, sest koroonaviiruse tõttu on inimesed ekspluateerimise suhtes haavatavamad ja nende  kaitse on piiratud.

Uus UNODC analüüs leidis, et lisaks nakatumisohule pole osal päästetud ohvritest võimalik suletud piiride tõttu koju pöörduda. Teised on silmitsi õiguslike protseduuride viibimisega või ähvardab neid edasine väärkohtlemine või hooletussejätmine oma vangistajate poolt.

Samuti ütleb avaldus, et suletud koolide ning ulualuse ja toidu puudumise tõttuon üha rohkem lapsi sunnitud minema tänavatele sööki ja tulu otsima.

«Kuna COVID-19 piirab liikumist, suunab ümber korrakaitseressursse ning vähendab sotsiaalseid ja avalikke teenuseid, on inimkaubanduse ohvritel veelgi vähem võimalusi pääseda ja abi leida,» ütles UNODC tegevdirektor Ghada Waly.

Waly kutsus riike üles hoidma varjupaigad ja hädaabiliinid avatud, tagama ligipääsu õiguskaitsele ning võimaldama inimkaubandusvastastel üksustel oma tööd jätkata.

UNODC hoiatas, et inimkaubitsejad võivad olla muutunud veelgi agaramaks ning pidada jahti haavatavatele inimestele, kes seoses viirusekontrollimeetmetega on kaotanud sissetuleku.

Vastavalt UNODC 2018. aasta üleilmsele inimkaubanduse raportile on inimkaubitsemise peamisteks vormideks seksuaalne ärakasutamine ja sunniviisiline töö, mis peamiselt puudutab tütarlapsi ja naisi. 

Igast kolmest ohvrist üks on laps. Ohvrite koguarv oli UNODC-i hinnangul 2016. aastal veidi alla 25 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles