Afganistan teatas Haqqani võrgustiku ja IS-i ühisrühma tabamisest

Copy
Afganistani armee, Kabul. Foto on illustratiivne
Afganistani armee, Kabul. Foto on illustratiivne Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS/Scanpix Baltics

Afganistani luureagentuur teatas kolmapäeval, et on purustanud äärmusrühmituse Islamiriik ja Haqqani võrgustiku ühise rakukese, mida süüdistatakse mitmetes veristes rünnakutes.

Julgeolekujõud tapsid operatsiooni käigus kahes erinevas peidukohas viis võitlejat ja pidasid kinni kaheksa isikut, teatas Riiklik Julgeolekudirektoraat (NDS). 

«See ühine Daeshi ja Haqqani võrgustiku rakuke on viinud läbi suuri rünnakuid pealinnas, sealjuures märtsis ühe sikhide templi vastu,» teatas NDS, kasutades Islamiriigi kohta selle araabiakeelset akronüümi. 

Rünnakus Kabulis asuvale templile tapeti vähemalt 25 inimest. Rünnaku võttis omaks Islamiriigi Afganistani ja Pakistani haru Khorasan (IS-K). 

IS-i ja Haqqani võrgustiku rakuke korraldas rünnaku ka president Ashraf Ghani ametissevannutamise tseremoonial, märkis NDS. Samuti rünnati USA Bagrami sõjaväebaasi. 

Haqqani võrgustik on Talibaniga seotud ja USA-s terrorirühmituste nimekirja kantud grupp. Afganistani võimud süüdistavad neid mitmetes rünnakutes, mille on omaks võtnud või milles kahtlustatakse Islamiriiki.

«On vaieldamatuid asitõendeid, mis näitavad tugevat sidet ja koostööd Haqqani võrgustiku ja IS-i vahel,» ütles anonüümsust palunud Afganistani ametnik. 

«Nad planeerivad ja viivad terroriakte läbi ühiselt, iseäranis Kabulis.»

Mullu ütlesid Afganistani ametnikud, et IS-K on Nangarhari provintsis riigi idaosas täielikult alistatud. Ühe analüütiku sõnul on Afganistani luure pikemat aega arvanud, et Haqqani võrgustik toetab Afganistani ja Pakistani Islamiriiki rünnakute korraldamisel või viib neid lausa läbi IS-K nimel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles