Briti Muuseum tuvastas sadu võltsitud Mesopotaamia antiikesemeid

Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: akg-images / Werner Forman/akg-images / Werner Forman/Scanpix Baltics

Briti Muuseum ning Ühendkuningriigi tolliametnikud tuvastasid suures koguses võltsitud Mesopotaamia antiikesemeid, teatas muuseum kolmapäeval.

Esemed avastati 2019. aasta juulis Londoni Heathrow' lennujaamas ning nende kontrollimiseks palusid korrakaitsjad ekspertidelt abi. 

Võimudele äratasid kahtlust Bahreinist ühele ÜK eraadressile saadetud savist skulptuurid, keraamika ning kiilkirjaga kaetud savitahvlid. Kokku oli tahvleid ligi 190.

«Kohe oli selge, et siin on probleem, mitte ükski ese polnud antiikne,» teatas muuseum. «See nägi välja, nagu terve Mesopotaamia kirjutiste žanr oleks esindatud ühes lastis.»

Üks lastis avastatud amulett oli kahtlemata inspireeritud Nimrudist leitud päris antiikesemest, teatas Briti Muuseum. Savitahvlitel olnud kiri oli segu väljamõeldud märkidest, mõnest õigest sümbolist ning mõnest, mis oli tagurpidi, mis kokku lugedes ei tähendanud midagi. 

Tahvlite mõõdud ei vastanud samuti originaalidele, mis on selliste võltsingute puhul tüüpiline, ütlesid eksperdid. Samuti oli neid esemeid kuumutatud ahjus, mitte ei kuivanud päikese käes.  

Võltsingute päritolu on tõenäoliselt Lähis-Ida, arvab muuseum. 

«Tahvlite võltsimine on teada juba rohkem kui 200 aastat, võltsingud hakkasid ilmuma isegi enne, kui kiilkiri oli dešifreeritud.»

«Kuid see on esimene kord, kui nähti konkreetselt seda tüüpi võltsinguid: see on uus toodang, mis on suunatud uuele kergeusklikule turule.»

Kui keegi oleks esemete ehtsust uskuma jäänud, siis oleks neid saanud müüa tuhandete naelade eest, arvas muuseum.

Nüüd kasutatakse võltsinguid "harival eesmärgil" Briti Muuseumis eksponaatidena, kui muuseum taas uksed avab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles