Iisraeli ülemkohus lubab süüdistustega peaministril valitsust luua

Copy
Iisraeli meeleavaldajad skandeerimas parempoolse peaministri Benjamin Netanyahu elumaja ees, seistes vastu korruptsioonis süüdistatud kogenud poliitiku ja tema endise rivaali Benny Gantzi vahel sõlmitud vastuolulisele koalitsioonileppele.
Iisraeli meeleavaldajad skandeerimas parempoolse peaministri Benjamin Netanyahu elumaja ees, seistes vastu korruptsioonis süüdistatud kogenud poliitiku ja tema endise rivaali Benny Gantzi vahel sõlmitud vastuolulisele koalitsioonileppele. Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli ülemkohtu kolmapäevane otsus võimaldab parempoolsel peaministril Benjamin Netanyahul moodustada valitsus olukorras, kus talle on esitatud korruptsioonisüüdistused ning teda ootab ees kohtuprotsess.

Ülemkohtu antud roheline tuli sillutab tee Netanyahule ja tema endisele rivaalile Benny Gantzile moodustada kriisiaja tingimustes uus valitsus.

Ülemkohus kaalus kaheksat leppe vastastelt laekunud eraldiseisvat avaldust sel nädalal peetud istungil, kuid otsustas, et puudub seaduslik alus takistada valitsuse moodustamist Netanyahu juhtimisel.

Otsuse avalikustamisele eelnes vahetult Netanyahu parempoolse Likudi ja Gantzi tsentristliku Sinise ja Valge alliansi ühisavaldus, milles öeldi, et uus valitsus vannutatakse ametisse 13. mail.

Iisraeli oodanuks neljandad parlamendivalimised veidi enam kui aasta jooksul, kui kohus oleks kuulutanud õigustühiseks pärast valitsuse moodustamiseks antud tähtaja lõppemist sõlmitud võimuleppe.

Juudiriigil on puudunud stabiilne valitsus pärast 2018. aasta detsembrit, mil Netanyahu viimane võimuliit laiali saadeti.

Netanyahu ja Gantz jõudsid kokkuleppele, kuid pärast neile antud tähtaja lõppemist, mis vallandas demokraatiameelsetes kriitikutes terava vastuseisu.

Vastuolulist lepet on kritiseerinud paljud iisraellased, kelle sõnul ei tohiks kohtu all olev suurte kogemustega poliitik Netanyahu valitsust moodustada.

Mitmekordne peaminister eitab talle esitatud korruptsioonisüüdistusi, mille kohaselt sai ta kingitusi ning ebaseaduslikult teatud teenuste pakkumist vastutasuna positiivse meediakajastuse eest.

Kohus asub tema kaasust arutama 24. mail.

Ülemkohus märkis oma avalduses, et koalitsiooni heaks kiitmisega ei püüa nad pisendada Netanyahu vastu esitatud süüdistuste tõsidust ning tema kohtuistungit saab pidada ilma uue valitsuse tööd segamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles