Pentagon: USA sõjavägi tappis 2019. aastal maailmas 132 tsiviilisikut (2)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Eelmisel aastal sai USA sõjalistes operatsioonides erinevates riikides surma 132 tsiviilisikut, ütles armee kolmapäeval välja numbri, mis on vabaühenduste antud arvust tunduvalt madalam.

Kaitseministeerium hindab, et umbes 132 tsiviilisikut sai surma ja 91 tsiviilisikut vigastada 2019. aasta jooksul USA sõjaliste operatsioonide tulemusena Iraagis, Süürias, Afganistanis ja Somaalias, märkis Pentagon iga-aastases kongressi jaoks koostatud raportis.

Raporti kohaselt ei tuvastanud ministeerium mullu ühtegi tsiviilohvrit USA sõjalistes operatsioonides Jeemenis ja Liibüas.

Enamik nimetatud ohvritest oli Afganistanis, kus sai surma 108 ja vigastada 75 inimest.

Iraagis ja Süürias tunnistas Pentagon süüd 22 tsiviilisiku surma ja veel 13 vigastuste eest.

Somaalias sai armee kohaselt surma vaid kaks ja viga kolm inimest.

Paljud vabaühendused edastavad sageli märksa kõrgemaid ohvrite arve, kes on saanud surma Ühendriikide rünnakutes erinevates sõjakolletes.

Õhurünnakutes hukkunud või viga saanud tsiviilisikuid jälgiv Airwars hindas, et ainuüksi Süürias sai eelmisel aastal USA toetusega koalitsiooni käe läbi surma 465 kuni 1113 inimest.

«Kaitseministeeriumi panus selle aasta raportisse tähistab teatud edasiminekut USA sõjaliste operatsioonide läbipaistvuse mõttes,» ütles Daphne Eviatar Amnesty Internationali Ühendriikide harust.

«Raporti sisu viitab samas, et Pentagon edastab jätkuvalt väiksemana tsiviilohvrite arvu,» ütles ta.

Ameerika Kodanikevabaduste Ühendus (ACLU) kritiseeris samuti raportit.

ACLU direktor Hina Shamsi ütles sarnaselt Eviatari kommentaarile, et president Donald Trumpi administratsioon esitab tsiviilohvrite arvu välisriikides tunduvalt väiksemana tegelikkusest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles