Pompeo õnnitles Iraagi uut valitsust

BNS
Copy
USA välisminister Mike Pompeo
USA välisminister Mike Pompeo Foto: Andrew Harnik/afp/scanpix

USA välisminister Mike Pompeo õnnitles kolmapäeval Iraagi uut valitsust pärast mitmeid kuid kestnud ebastabiilsust ning pikendas sanktsioonidest hoidumise aega Iraanile, et vähendada survet vastsele valitsusjuhile.

Pompeo õnnitles telefonikõnes peaminister Mustafa Kadhemit ja arutas koostööd, et Iraagi rahval oleks võimalik saada õitsengut ja julgeolekut, mida nad väärivad, märkis USA välisministeerium avalduses.

Ministeeriumi kohaselt ütles Pompeo, et Ühendriigid ei jõusta sanktsioone Iraagile, mis ostab elektrit sisse naaberriigist Iraanist, järgneva 120 päeva jooksul, näidates sellega üles soovi aidata uuel valitsusel luua eduks sobivad tingimused.

Kadhemi andis Iraagi ja Eesti aja järgi neljapäeva esimesel tunnil ametivande, kui eelnevalt oli parlament tema valitsuse koosseisu heaks kiitnud.

Tegemist oli kolmanda katsega leida riigile uus valitsus ja järeltulija Adel Abdel Mahdile, kes astus eelmisel aastal tagasi seoses üleriigiliste korruptsioonivastaste massimeeleavaldustega.

Iraagi poliitikutel seisab ees tõeliselt keeruline ülesanne hoida suhteid nii Washingtoniga kui viimase ühe peamise vastase Iraaniga. Islamivabariigil on tihedad majanduslikud ja usulised suhted Iraagiga, kuid USA valitsus on kehtestanud Teheranile ulatuslikke sanktsioone.

Iraagi habrast olukorda arvestades on president Donald Trumpi administratsioon tulnud Iraagile vastu, võimaldades Bagdadil sanktsioonide rakendamisest hoidumisega osta Iraanist gaasi.

USA teatas konkreetsete sanktsioonide peatamisest eelmisel nädalal ning see pidi esiti kestma vaid 30 päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles