Norra mošeetulistaja astus kohtu ette

Copy
Norra mošeetulistaja Philip Manshaus astus kohtu ette.
Norra mošeetulistaja Philip Manshaus astus kohtu ette. Foto: AFP / Scanpix

Poolõe tapmises ja Oslo lähedal asuvas mošees tule avamises süüdistatav mees ütles neljapäeval kohtus, et tema tegu oli «erakorraline õigusemõistmine», ja ta kahetseb, et rohkem kahju ei suutnud teha.

Kohtualune Philip Manshaus ei tunnistanud end tapmises ega terrorismis süüdi, teatas Norra uudisteagentuur NTB. Ta võttis omaks faktid, aga mitte süüdistust, ja ütles, et on mittelääne immigratsiooni vastu.

Norra ringhäälingu NRK ütles Manshaus kohtus, et valge rass «lõpetab vähemusena oma koduriikides», ja kritiseeris «natsionaalsotsialismi šantažeerijaid».

22-aastane kohtualune rääkis, kuidas ta tappis eelmise aasta 10. augustil oma hiina päritolu 17-aastase poolõe Johanne Zhangjia Ihle-Hanseni, tulistades teda nende Oslo Bærumi eeslinna kodus jahipüssist neli korda: kolm lasku pähe ja ühe rindu.

Pärast seda sõitis ta kodu lähedal asuvasse mošeesse, kus kolm meest tegid ettevalmistusi Eid al-Adha pidustusteks. Tal oli peas videokaameraga kiiver ja seljas kuulikindel vest.

Manshaus tulistas neli lasku klaasukse pihta, kuid siis sai mošees viibinud Muhammad Rafiq temast jagu. Tekkinud rüseluses kõlas veel kaks lasku, aga keegi pihta ei saanud.

Rafiq sai kakluses kergelt viga. Manshaus tunnistas, et tahtis teda tappa.

Süüdistaja väitel tahtis Manshaus tappa nii palju moslemeid, kui võimalik. 

Kohtusse oodatakse 30 tunnistajat, nende hulgas mošees viibinud mehi ja Manshausi isa.

Süüdimõistmise korral ootab Manshausi kuni 21-aastane vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles