Türgi keelatud bändi teine liige suri näljastreigi tagajärjel

Copy
Leinajad kannavad populaarse rahvamuusikaansambli Yorum laulja Helin Böleki kirstu. Bölek suri pärast 288 päeva kestnud näljastreiki.
Leinajad kannavad populaarse rahvamuusikaansambli Yorum laulja Helin Böleki kirstu. Bölek suri pärast 288 päeva kestnud näljastreiki. Foto: AP / Scanpix

Türgis keelatud vasakpoolse rahvamuusikabändi teine liige suri näljastreigi tagajärjel, mida peeti protestiks ansambli suhtes rakendatud keelumeetmete vastu, teatas grupp neljapäeval oma Twitteri kontol.

Ansambel Yorum teatas, et 41-aastane basskitarrist Ibrahim Gökçek suri Istanbuli haiglas. Ta paigutati intensiivravipalatisse pärast näljastreigi peatamist kaks päeva tagasi. Enne seda oli ta nälginud 323 päeva.

Ansambli laulja 28-aastane Helin Bölek kaotas oma elu 3. aprillil pärast 288 päeva kestnud näljastreiki. Tavaliselt keelduvad näljastreikijad Türgis toidust, kuid tarbivad oma protesti pikendamiseks vedelikke ning võtavad vitamiine.

1985. aastal Istanbulis loodud Yorum on tuntud protestilaulude ja vahetuvate bändiliikmete poolest. Alates 2016. aastast on neil keelatud Türgis esineda ning mõned liikmed on võimude poolt vangistatud.

Valitsus süüdistab Yorumi sidemetes ebaseadusliku Revolutsioonilise Rahvavabastuspartei/Rindega (DHKP/C), mida peetakse terroristlikuks organisatsiooniks nii Türgis, USA-s kui ka Euroopa Liidus. 

Gökçek ja Bölek alustasid näljastreiki eelmisel aastal vanglas olles, et sundida valitsust esinemiskeeldu eemaldama ning vangistatud bändiliikmeid vabastama.

Pärast vanglast vabanemist novembris nad jätkasid protesti, nõudes, et Yorumil lubatakse taasalustada kontserte, ka teised bändiliikmed vabastatakse ning algatatud kohtuasjadest loobutakse.

Veel kaks bändi liiget, nende seas Gökçeki naine, on praegu vanglas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles