Saakašvili sai Ukraina reforminõukogu juhiks (2)

BNS
Copy
Mihheil Saakašvili
Mihheil Saakašvili Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi määras Gruusia endise riigipea Mihheil Saakašvili neljapäeval riikliku reforminõukogu juhiks, mis tähistab tema naasmist Ukraina poliitikasse.

Zelenskõi esitas Saakašvili eelmisel kuul asepeaministriks reformide alal, kuid ta ilmselt ei saanud Kiievis piisavat toetust, sest tema määramist ei pandud isegi parlamendis hääletusele, kuigi ülemraada on Zelenskõi võimupartei kontrolli all.

Reforminõukogu juhi määramisel ei olnud vaja korraldada parlamendi hääletust.

«Ma usun, et ta suudab anda täiendavat hoogu riiklikule reforminõukogule ja aidata teha tähtsaid muudatusi riigi elus,» ütles Zelenskõi avalduses.

Saakašvili määramine tuleks Ukraina jaoks eriti raskel ajal, kui koroonaviiruse pandeemiast tulenev šokk ennustab vaatlejate sõnul riigi majandusele sel aastal kuni 10-protsendilist langust.

Saakašvili on öelnud, et tahab aidata juhtida Ukrainat läbi majanduskriisi.

«Ukraina on sisenemas majandustormi. Me peame tegema ebatavalisi otsuseid, et päästa Ukraina majandust,» ütles ta eelmisel kuul ajakirjanikele.

Zelenskõi valitsus taotleb Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF) kaheksa miljardi dollari suuruse laenu avamist, püüdes kindlustada ka muude doonorite abi ning jätkates läbirääkimisi kuus aastat kestnud konflikti lõpetamiseks Venemaaga. 

Pärast Rooside revolutsiooni 2003. aastal tõusis Saakašvili Gruusia läänemeelseks presidendiks ning püsis sel ametikohal aastatel 2004-2013. See tõi endaga kaasa nii majandusreformid ja Lääne investeeringud kui ka sõja Venemaaga.

2015. aastal määras Zelenskõi eelkäija Petro Porošenko Saakašvili Odessa oblasti kuberneriks. See periood jäi aga lühikeseks, oli vastuoluline ja tormine ning lõppes sellega, et Porošenko sundis ta maalt lahkuma ning süüdistas Vene-meelse võimupöörde kavandamises.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles