ÜRO palestiina pagulaste amet palub raha koroonakriisi mõjude vastu

Copy
Kokk teeb süüa Deir Al Balah' põgenikelaagri elanikele Gaza sektoris 27. aprill 2020.
Kokk teeb süüa Deir Al Balah' põgenikelaagri elanikele Gaza sektoris 27. aprill 2020. Foto: ZUMAPRESS / ScanPix

ÜRO palestiina pagulaste abiorganisatsioon (UNRWA) esitas reedel koroonapandeemiaga seotud erakorralise rahataotluse, et aidata Lähis-Ida riikides elavaid palestiinlasi kriisi sotsiaalmajanduslike mõjude eest.

UNRWA palub järgmiseks kolmeks kuuks 93,4 miljonit dollarit kõige kaitsetumatele toidu ja rahalise abi andmiseks.

COVID-19 läbi kannatanud palestiinlaste arv on suhteliselt väike, aga sageli töötavad nad mitteametlikes sektorites, mis on kriisis enim kannatada saanud, ütles abiamet.

Gaza sektoris, kus kahest miljonist elanikust enamik on pagulased, võib tööpuudus tõusta kriisi tõttu 50-70 protsendini, ütles UNRWA Palestiina alade direktor Matthias Schmale.

UNRWA toetab miljoneid palestiinlasi üle kogu Lähis-Ida, aga peamiselt Jordaanias, Liibanonis, Süürias ning Läänekaldal ja Gazas.

Toetus hõlmab kooliharidust ja tervishoiuteenuseid, sageli täidab UNRWA pagulaslaagrites riigi ülesandeid. Ilma rahata ei ole koole võimalik taasavada ja miljonitel lastel jääb õppetöö katki, ütlevad UNRWA ametnikud.

USA, kes oli umbes 300 miljoni dollariga aastas organisatsiooni suurim rahastaja, lõpetas 2018. aastal igasuguse toetamise, sest suhted Palestiina valitsusega katkesid.

UNRWA ei ole valitsusega seotud ning süüdistab president Donald Trumpi humanitaarabi politiseerimises. 

Agentuuri Washingtoni direktor Elizabeth Campbell ütles pressikonverentsil, et rahapalve esitatakse «meie ajaloo suurima finantskriisi tõttu».

Märtsis saatis 59 USA kongressi liiget Trumpi valitsusele kirja, mills paluti koroonapandeemia olukorras UNRWA rahastamine taastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles