ELi piirivalveagentuur Frontex valmistub uueks üle Türgi-Kreeka piiri Euroopasse tungida üritavaks migrantide laineks, kui Ankara loobub koroonaviiruse pidurdamiseks kehtestatud liikumispiirangutest.

Saksa ajalehele Die Welt lekkinud Frontexi sisedokumendi kohaselt eeldatakse, et piirangute leevendamine Canakkale, Istanbuli ja Izmiri piirkonnas paneb uuesti liikvele ka Evrose poolt Kreekasse tulla üritavad migrandid.

Märtsis Evrose kandis Kreekasse jõudnud migrandid.
Märtsis Evrose kandis Kreekasse jõudnud migrandid. Foto: Dimitris Tosidis / SIPA / Scanpix

See omakorda võib tuua tagasi veebruaris ja märtsi alguses nähtud vastasseisud illegaalselt Euroopasse tulla üritavate inimeste ja Kreeka korrakaitsjate vahel.

Täna Die Weltis tsiteeritud Frontexi raporti kohaselt on Kreeka juba saatnud piire tugevdama 262 lisapolitseinikku mujalt riigist.

Seni Türgis oodanud rahva pani ELi poole liikuma president Recep Tayyip Erdogani veebruarikuine teade, et ta avab nende poolt piiri Euroopasse.

Koos kümnete tuhandete migrantidega avaldasid veebruaris-märtsis Kreeka piirile survet ka Türgi politseinikud, kes heitsid Kreeka kolleegide pihta pisargaasi ja jagasid migrantidele tange piiritarasse aukude lõikamiseks.

Samaaegselt maapiiril toimunuga saabus viiele Türgi ranniku lähedal asuvale Kreeka saarele ka sadu paadimigrante.

Lesbosel telgis elav naismigrant.
Lesbosel telgis elav naismigrant. Foto: Panagiotis Balaskas / AP / Scanpix

Frontex saatis veebruaris-märtsis Evrose piirkonda kreeklastele appi sada teiste ELi riikide korrakaitsjat. «On oluline, et Evrosel ja saartel oleks pidev ELi kohalolek,» vahendas Mitsotakise kabineti toonast hinnangut uudisteagentuur AFP.

Märtsi lõpus teatas Kreeka peaminister Kyriakos Mitsotakis, et migrandid on piirilt tagasi tõmbunud. «Paistab, et pärast 1. märtsi tekkinud laager on lammutatud ning need, kes olid Evrose piirialal, on minema liikunud,» kirjeldas ta asjade seisu 27. märtsil. Lahkumise põhjuseks peeti hirmu koroonaviiruse ees.

Türgi võimude samal ajal tehtud avalduste kohaselt evakueerisid nad Euroopa piirile Pazarkulesse kogunenud migrandid nende endi palvel bussidega minema. Enne lahkumist pistis politsei isetekkelise migrandilaagri põlema.

Mitsotakis lubas aga, et Kreeka asub oma piiri kindlustama. «Üks peatükk võib olla sulgumas, kuid ei tasu kahelda, et lahing jätkub,» hoiatas ta.

Kastaniesis Kreeka piiri kaitsnud politseinikud 7. märtsil.
Kastaniesis Kreeka piiri kaitsnud politseinikud 7. märtsil. Foto: Giannis Papanikos / AP / Scanpix

Täna EUObserveris ilmunud info kohaselt pole jätkuvalt kuigivõrd edenenud plaan asustada Kreekast mujale Euroopasse ümber vähemalt osa vanemateta sinna jõudnud lapsmigrante.

Kavaga loodeti uus kodu leida 1600 alaealisele migrandile. Praeguse seisuga on ümber asustatud vaid 59: 12 Luksemburgi ja 47 Saksamaale. Euroopa Komisjoni teatel on ka Portugal ja Sloveenia nõus võtma mõned.

Kommentaarid
Copy