Trump korraldaks Venezuelas putši asemel pigem sissetungi

Copy
USA president Donald Trump pealinnas Washingtonis 3. mai 2020.
USA president Donald Trump pealinnas Washingtonis 3. mai 2020. Foto: SIPA / SCANPIX

Ühendriigid ei ole Venezuelas korraldatud riigipöördekatse taga, ütles reedel USA president Donald Trump, kelle sõnul annaks tema putši korraldamise asemel käsu Lõuna-Ameerika riiki sisse tungida.

«Kui ma tahaksin Venezuelasse jõuda, ma ei teeks sellest mingit saladust,» ütles ta USA uudistekanalile Fox News. 

«Ma läheksin sinna ja nad ei teeks selle suhtes midagi. Nad annaksid järgi. Ma ei saadaks väikest gruppi. Ei, ei, ei. Seda nimetataks armeeks,» sõnas president. «Seda nimetataks sissetungiks.»

Venezuela presidendi Nicolás Maduro valitsus väidab, et hiljutist riigipöördekatset rahastas opositsiooniliider Juan Guaidó. Valitsuse teatel peeti luhtunud operatsiooni käigus kinni kaks endist USA eriväelast. Kokku võeti kinni 17 inimest. 

Veel kaheksa ründajat tapeti tulevahetuses, lisas valitsus. 

Kaks ameeriklast on oma süüd tunnistanud, ütles Maduro.

Trump kutsus tabatud eriväelasi mitteametlikuks grupiks, kellest ta ei tea kuigi palju.

«Seda ei juhtinud kindlasti kindral George Washington,» ütles Trump. «See ei olnud hea rünnak. Minu arvates tabati nad enne, kui nad isegi maabuda jõudsid.»

USA ja veel umbes 60 riiki peavad Venezuela presidendiks opositsioonijuhti Juan Guaidód.

Venezuela president Maduro teatas esmaspäeval kahe ameeriklase vahistamisest seoses katsega tungida päev varem paatidega La Guaira sadamalinna eesmärgiga kukutada Venezuela valitsus.

Venezuela võimud ei täpsustanud sissetungist teatades, kes ründajad olid. Siseminister Nestor Reverol ütles riigitelevisioonis, et Venezuela väed said naaberriigist Colombiast tulnud ründajatest võitu. 

Venezuela võimud teatasid ühtlasi, et mobiliseerisid rohkem kui 20 000 sõjaväelast, et riigis tegutsevad mässulised tabada. Reverol nimetas neid palgasõduritest terroristideks, kelle sihiks oli Venezuela valitsuse kukutamine.

Venezuela justiitsministeeriumi hinnangul rahastas operatsiooni opositsiooniliider Juan Guaidó, kes palkas palgasõdurid riikliku naftaettevõtte rajade eest, mis on Ühendriikides külmutatud.

Guaidó lükkas süüdistused ametlikus avalduses koheselt tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles