USAs tapeti koroonaviirust uurinud teadlane (1)

Copy
Pittsburghi ülikooli teadurid töötavad Covid-19 vaktsiinikandidaadi leidmise kallal.
Pittsburghi ülikooli teadurid töötavad Covid-19 vaktsiinikandidaadi leidmise kallal. Foto: UPMC/UPMC via REUTERS/Scanpix

Asjaolud Hiinas sündinud teadlase tapmise osas, kes oli väidetavalt lähedal uue koroonaviiruse kohta olulise avastuse tegemisele, on andnud alust arvukatele vandenõuteooriatele.

37-aastane Bing Liu, Pittsburghi ülikooli meditsiiniosakonna aseprofessor, leiti oma kodust 2. mail surnuna. Allegheny maakonna koroneri sõnul tulistati teda pähe ja kaela.

Politsei usub, et Bingi tulistas tarkvaraarendaja Hao Gu, kes võttis hiljem oma autos endalt elu.

Mehed tundsid üksteist ja politsei sõnul oli juhtum ajendatud pikast intiimpartnerit puudutavast vaidlusest. Võimud ei kommenteerinud kahe mehe vahelist suhet täpsemalt.

Politsei sõnul ei ole mingeid tõendeid, et juhtum oleks seotud Bingi uurimistööga või koroonaviiruse kriisiga.

Ülikooli sõnul oli Bing aga väga tähtsa avastuse lävel, mis oleks võimaldanud mõista SARS-CoV-2 nakatumise rakumehhanisme ja haigusest tingitud komplikatsioonide põhjuseid.

«Me üritame viia lõpule tema alustatu, et teha au tema teaduslikule võimekusele,» teatas ülikool avalduses.

Bingi Hiina päritolu ja fakt, et ta töötas koroonaviirusega, on toonud kaasa teadlase surma põhjuste osas arvukalt spekulatsioone. Mitmed teooriad on hakanud ringlema Hiina sotsiaalmeediaplatvormis Weibo.

«See paistab olevat nagu midagi «Võimatust Missioonist». Ehk leidis ta, et viirus pärines Ameerika laborist,» kirjutas üks sotsiaalmeediakasutaja.

Paljud sarnased kommentaarid viitasid võimalusele, et Bing oli lähedal viiruse päritolu avastamisele. Varem on Hiina riigiametnikud ja meedia propageerinud samasuguseid alusetuid süüdistusi viiruse pärinemise kohta USAst ning väidet, et koroonaviirus jõudis Hiinasse Ameerika sõjaväelastega.

«Väga ebatavaline juhtum. Tõenäoliselt on siin varjul saladusi,» kirjutas üks sotsiaalmeediakasutaja.

Paljud Weibos arvasid, et Bingi Hiina päritolu võis mängida rolli tema tapmise juures, kuigi USA võimude sõnul pole mingeid tõendeid, et tema mõrv oli seotud rahvusega.

Valitsusmeelne Hiina väljaanne The Global Times avaldas artikli, mis käsitles mitmesuguseid spekulatsioone Bingi surmaga seoses.

Twitteris aga spekuleerisid mõned kasutajad, et asjaga võis olla seotud Hiina valitsus. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles