EL kutsub liikmesriike üles pikendama mittehädavajaliku ELi reisimise piirangut 15. juunini

Postimees
Copy
Brüssel. Foto on illustratiivne.
Brüssel. Foto on illustratiivne. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix Baltics

Komisjon kutsus täna Schengeni liikmesriike ja Schengeni lepinguga ühinenud riike üles pikendama mittehädavajaliku ELi reisimise ajutist piirangut veel 30 päeva võrra, kuni 15. juunini. 

Kuigi mõned Euroopa Liidu liikmesriigid ja Schengeni lepinguga ühinenud riigid valmistuvad  piirangute leevendamiseks, on olukord nii Euroopas kui ka kogu maailmas endiselt ebakindel. Seetõttu on meetmed välispiiridel endiselt vajalikud vähendamaks ohtu, et haigus levib inimeste reisimisega ELi. Reisipiirangud tuleks kaotada järk-järgult: nagu on rõhutatud Euroopa ühises tegevuskavas tõkestamismeetmete kõrvaldamise kohta, tuleb piirikontrolli sisepiiridel hakata kaotama järk-järgult ja kooskõlastatult, enne kui teises etapis on võimalik leevendada piiranguid välispiiridel.

Euroopaliku eluviisi edendamise valdkonna asepresident Margaritis Schinas märkis, et eesmärk on piirata viiruse levikut sotsiaalse suhtluse vähendamise abil. «Paljudes Euroopa riikides tehtud edusammudest hoolimata on olukord maailmas väga ebakindel. Tingimata tuleb tegutseda järk-järgult, eri meetmed tuleb kaotada eri etappides,» kommenteeris ta.

Reisipiirang, mida soovitatakse pikendada, kehtib EL+ alal, kuhu kuuluvad kõik Schengeni liikmesriigid (kaasa arvatud Bulgaaria, Horvaatia, Küpros ja Rumeenia) ning neli Schengeni lepinguga ühinenud riiki (Island, Liechtenstein, Norra ja Šveits) – kokku 30 riiki. Komisjon soovitab liikmesriikidel ka edaspidi reisipiirangu pikendamist omavahel kooskõlastada, sest meetmed välispiiridel saavad olla tulemuslikud ainult siis, kui kõik ELi ja Schengeni riigid rakendavad neid kõigil piiridel sama kaua ja ühetaoliselt.

Komisjon jätkab liikmesriikide abistamist ELi mittehädavajaliku reisimise piirangute rakendamisel, pidades muu hulgas korrapäraseid videokonverentse siseministritega. Reisipiirangu pikendamist pärast 15. juunit 2020 tuleks hiljem uuesti arutada, võttes arvesse epidemioloogilist olukorda.

Koroonaviiruse leviku alguses, 16. märtsil 2020, soovitas komisjon riigipeadel ja valitsusjuhtidel kehtestada ajutine piirang mittehädavajalikele reisidele ELi esialgu 30 päevaks. 8. aprillil kutsus komisjon üles pikendama reisipiirangut kuni 15. maini. Kõik ELi liikmesriigid (välja arvatud Iirimaa) ja ELi mittekuuluvad Schengeni riigid on võtnud vastu otsuse seda reisipiirangut rakendada ja pikendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles