Euroopa päeva programm ⟩ Kuula kodust NOËPi ja vaata tunnustatud filme

Postimees
Copy
Euroopa ajalugu ja tänapäev, Robert Schuman ja koroonaarstid.
Euroopa ajalugu ja tänapäev, Robert Schuman ja koroonaarstid. Foto: Euroopa Parlament

9. mail tähistab Euroopa Liit 70. sünnipäeva. Kuna aga traditsioonilise avatud uste päeva korraldamine ei ole sel aastal võimalik, on tegevuse keskmes erinevad online-sündmused alates filmidest ja kontsertidest kuni näituste külastamiseni.

Euroopa Parlamendi Euroopa päeva üritusi kantakse üle Eesti aja järgi kell 11-14, mida saab jälgida sellelt aadressilt.

Allpool aga väike valik Euroopas toimuvast, mida on samuti võimalik mugavalt kodust jälgida.

Filmid. 8. mail alates kl 21 saab 48 tunni jooksul vaadata Balti ja Balkanimaade koostööfilme. Kokku näeb nelja MEDIA toetatud filmi. Filmid on vaatamiseks Loov Euroopa kodulehe esilehel, rubriigi all «kalender».

https://www.looveuroopa.ee/

Reis ümber Euroopa. 9. mail kl 9-21 toimub digimäng «Minu Euroopa», kus saab proovile panna enda teadmised Euroopa ajaloost, huvitavatest objektidest, tuntud inimestest, rahvusköökidest ja paljust muust. Mängu leiab Euroopa päeva kodulehel.

http://www.euroopapaev.ee

Europarlamendi külastus. 9. mail kl 11-19 on võimalik külastada virtuaalselt Euroopa Parlamenti Brüsselis. Päevapikkuses kavas on Brüsseli istungisaali virtuaalne külastus, arutelud, vestlusringid, videosõnumid fraktsioonide juhtidelt ja palju muud.

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming?d=20200509&lv=ALL

Kodukontserdid. 9. mail kl 13-01 toimub üle-euroopaline kodukontsertide sari «Music Europe Day». Kaheteistkümnetunnises muusikamaratonis osalevad 30 bändi ja artisti 30 Euroopa riigist.

Eestist astub üles NOËP, lõunanaabrite juurest Carnival Youth ja Soomest Jaakko Eino Kalevi. Vaata üritust otse Facebookist:

https://www.facebook.com/events/277040146661966/

Noorteorkestri sünnipäevakontsert. 9. mail kl 19 on võimalus osa saada Euroopa Liidu Noorteorkestri pidulikust sünnipäevakontserdist, kus astuvad üles 112 muusikut 30 riigist.

https://www.euyo.eu/projects/upcoming-projects/europe-day-2020/

Diginäitus ELi algusest. Ajaloo- ja poliitikahuvilistel tasub vaadata Europeana diginäitust Euroopa Liidu sünniloost ja alusepanijatest, kus on võimalik eesti keeles uudistada mitmesuguseid vanu dokumente, väljavõtteid ja fotosid.

https://www.europeana.eu/et/exhibitions/70th-anniversary-of-the-schuman-declaration

Kes oli Schuman? 9. mail 2020 tähistatakse Schumani deklaratsiooni 70. aastapäeva. Toonase Prantsusmaa välisministri Robert Schumani loodud plaanist kujunes tänane Euroopa. Miks see nii oluline oli, sellest saab aimu siit:

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/schumani-deklaratsiooni-70-aastapev_EPHF2004202001L_ET-A_a

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles