Trans Europe Express Mida põnevat leiab Euroopa päeva Spotify loendist?

Postimees
Copy
Kraftwerk aastal 2005 koos asutajaliikme Florian Schneideriga.
Kraftwerk aastal 2005 koos asutajaliikme Florian Schneideriga. Foto: Haydn West/PA/Scanpix

9. mail tähistatava Euroopa päeva puhul tasub kõrv peale panna spetsiaalselt selleks puhuks koostatud Spotify esitusloendile, kust leiab palju põnevat. Kõik teavad, kuidas kõlab Kraftwerk või U2, aga milline on Portugali new-wave või klassikaline flaami popp? Kuula ja saad teada.

Euroopa Parlamendi algatusel on koostatud üllatavalt mitmekülgne esitusloend, mis tutvustab Euroopa riikide muusikat. Täit loendit saab vaadata siit.

Otsa teeb lahti Belgia laulja Pierre Rapsat, kes esindas 1976. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel Belgiat lauluga «Judy Et Cie».

Siin on aga Rapsat looga «Ensemble».

Tore näide Sloveenia kantrist on Vlado Kreslini lugu «Poj Mi Pesem», mis läheb meeleolult kuhugi meie enda Kukerpillide kanti.

GNR või Buzzcocks? Õnneks ei pea valima, sest Spotifys on saadaval mõlemad. Seda pop-tunnetusega 1981. aastal alustanud Portugali bändi tasub uue laine sõpradel kuulata.

Kuigi Eurovisioon jääb sellel aastal ära, siis Leedu eurolugu ansamblilt The ROOP võib ikkagi kuulata.

Soome näitleja ja laulja Samuli Edelmanni laul «Peggy» ei pääsenud küll Eurovisioonile, kuid 29 aastat hiljem leiab selle Euroopa päeva esitusloendist.

U2 klassika «New Years`s Day» on leidnud tee staadionitelt Euroopa päeva esitusloendisse.

Taani-Rootsi laulja Caroline Hendersoni laul «Made in Europe» sobib imehästi sellesse Euroopa-teemalisse nimekirja.

Kes ei ole Tšehhi rockmuusikaga tuttavad, võivad alustada näiteks Tomáš Klusi loomingust.

Austria indie-kollektiivi Bilderbuch lugu «Europa 22» on hea kaaslane aias grillimiseks või niisama kulgemiseks ning varasuvise meeleolu tekitamiseks sobib see ideaalselt.

1970. aastate Saksamaalt tuli palju head rockmuusikat ja Berliinist pärit Ton Steine Scherben väärib igati kohta selles nimekirjas. Soovituslik 70ndate blues-rocki sõpradele.

Vaatamata laulu nimele «Stockholm» ei ole meloodilist pop-rocki viljelev Adam`s Nest tegelikult mitte Rootsist vaid Rumeeniast.

Küll aga on Rootsist pärit popartist Håkan Hellström, kuid siiski mitte Stockholmist vaid Göteborgist.

Oma riiki tervitab meid eestlastele hästi tuttav Läti ansambel Brainstorm. Piiride avamisel võib Brainstormile ka tere vastu öelda.

Prantsuse electro-pop kollektiivi -M- loos «Solidarité» teevad kaasa ka Youssou N'Dour ja Santigold. Pole paha.

Mõttelist üle-Euroopa reisi jätkab igavesti Kraftwerki pala «Trans Europe Express». Lõpuks on see ka sobiv kummardus hiljuti meie hulgast lahkunud kollektiivi ühele asutajaliikmele Florian Schneiderile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles