Putin kutsus võidupäeval venelasi ühtsusele ja lubas sõjaväele moodsaid relvi

Copy
Sõjalennukite ülelend Moskvast jäi Venemaa võidupäevapidustuste ainsaks jõudemonstratsiooniks.
Sõjalennukite ülelend Moskvast jäi Venemaa võidupäevapidustuste ainsaks jõudemonstratsiooniks. Foto: AFP / Scanpix

Koroonaviirus nurjas tänavu Venemaa plaani tähistada suurejooneliselt Teise maailmasõja lõpu 75. aastapäeva, president Vladimir Putin kutsus Kremli müüri ääres kõneldes kõiki venelasi ühte hoidma.

«Me teame ja usume kindlalt, et üheskoos oleme me võitmatud,» kuulutas president täna televisioonis edastatud kõnes. Putin ei maininud kordagi koroonaviirust, ehkki sellesse on Venemaal nakatunud juba ligi 200 000 inimest.

Tema juttu sõja võidust võis aga tõlgendada laiemalt. «Meie veteranid võitlesid elu eest, surma vastu. Ja ka meie oleme suutelised samasuguseks ühtsuseks ja vastupanuks,» ütles president.

Putin lubas täita kõik Vene armee ja laevastiku arendamise plaanid ning varustada sõjaväe kõige moodsamate relvadega.

«Me mäletame sõja õppetunde. Ja ma tahan veel kord rõhutada, et kõik Vene armee ja sõjalaevastiku arendamise plaanid viiakse ellu. Selles ei maksa kahelda,» deklareeris ta.

Sõja lõpu aastapäeva puhul oli Kremlil kavas pooleteisetunnine paraad 15 000 jälginuks Punase väljaku tribüünilt sõjaveteranid ja maailma liidrid nagu Prantsuse president Emmanuel Macron.

Sündmusega näidanuks Venemaa end Nõukogude Liidu saavutuste pärijana ja esitanuks oma tõlgenduse Teisest maailmasõjast, mis võideti tänu miljonite nõukogude sõdurite ennastsalgavale ohverdusele.

Paraadil välja tuua kavatsetud relvad pidanuks demonstreerima Venemaa rolli suurvõimuna, mis otsustab saatuse konfliktides nagu Süüria sõda, ehkki rahvusvaheline kogukond ei taha sugugi leppida Krimmi äravõtmisega Ukrainalt.

Kreml oli aga sunnitud aprillis koroonaviiruse pealetungi tunnistama ja pidustused ära jätma.

Nii asetas Putin lilled Kremli müüri äärde igavese tule juurde ning pidas kõne, ülistades Nõukogude Liidu panust Teise maailmasõja võidu saavutamises.

Pärast kõnet tegid Moskvast ülelennu sõjaväehelikopterid, pommitajad ja hävituslennukid. See jäi ka võidupäeva ainsaks jõudemonstratsiooniks.

Valgevene president Aleksander Lukašenka seevastu koroonaviirust ei karda ja traditsiooniline paraad 5000 sõjaväelase osavõtul saab teoks nagu igal aastal. «Me ei saa teisiti,» ütles Lukašenko reedel.

Võidupüha sõjaväearaad viiakse läbi ka autoritaarses Türkmenistanis, kus ei ole seni teatatud ühestki koroonaviirusse nakatumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles