Peking: koroonapuhang tõi ilmsiks Hiina tervishoiusüsteemi puudused

Copy
Xiaotangshani haigla tervishoiutöötajat lehvitamas haigla viimastele COVID-19 patsientidele, kes pärast tervenemist koju said.
Xiaotangshani haigla tervishoiutöötajat lehvitamas haigla viimastele COVID-19 patsientidele, kes pärast tervenemist koju said. Foto: ZUMAPRESS / ScanPix

Koroonaviirusepuhang tõi ilmsiks vajakajäämised Hiina tervishoiusüsteemis, möönis täna Pekingi kõrge tervishoiuametnik, kuid kinnitas, et haiguste ennetamise ja kontrolli süsteemide reformid on juba käimas.

Hiina on saanud nii kodu kui välismaal võtta viiruse tõsiduse pisendamise ja info varjamise eest, kui nakkus detsembris Wuhanis levima hakkas.

Nüüdseks on koroonaviirusse nakatunud üle maailma ligi neli miljonit inimest ja surnud üle 270 000. Epideemia on andnud ränga hoobi majandusele.

Peking kinnitab jätkuvalt, et on kogu aeg jaganud õigeaegselt infot nii Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) kui teiste riikidega.

Täna tunnistas aga riikliku tervishoiukomisjoni asedirektor Li Bin, et Hiina tervishoiusüsteem ei olnud kriisiks päris valmis, mistõttu tekkisid viirusele reageerimises lüngad.

«Uue koroonaviiruse puhang oli suur eksam, mis tõi ilmsiks, et Hiina suures epideemiate ennetus- ja kontrollsüsteemis, rahvatervisesüsteemis ja teistes (kriisidele) vastamise aspektides on puudusi,» ütles Li ajakirjanikele.

Hiina tervishoiuvõimud loovad «tsentraliseeritud, ühtse ja tõhusa» juhtimissüsteemi, mis võimaldab tulevastele rahvatervise kriisidele kiiremini ja efektiivsemalt reageerida, lubas ta.

Komisjon arutab ennetus- ja kontrollsüsteemide moderniseerimise võimalusi, et prognoosida haiguspuhanguid täpsemalt ja parandada valmisolekut, seletas Li.

Kavas on üle vaadata ka tervishoiuseadused ning parandada rahvusvahelist teabevahetust, lisas ta.

Peking teatas eile, et toetab koroonapuhangu tekke uurimist WHO juhtimisel, kui pandeemia läbi saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles